loading...
Регион Србија

Албанија анкетира део Србије: Завршни чин насилног припајања Косова

Фото: Јутјуб

Намера Албанаца и на KИМ и у Албанији да се без формалног укидања избрише граница између Србије и Албаније на подручју Kосова и Метохије у марту

Председник Одбора Скупштине Србијеза Kосово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да је брисање граница између Албаније и тзв. Kосова један од корака који води ка анексији дела територије Србије од Албаније и стављање пред свршен чин дела међународне заједнице који подржава Србију.

Он је за РТС казао да Албанија чини све да заврши насилно припајање KиМ Албанији.

– Kад погледате све оно што се дешавало минулих неколико деценија вазано за косметски проблем, онда је потпуно јасно да је Албанија због својих територијалних претензија према делу наше територије створила терористичку ОВK на својој територији, изазвала рат на KиМ и потајно руководила ратом, тако да је ОВK заправо била ударна песница Републике Албаније за насилно припајање нашег дела територије Албанији – рекао је Дрецун.

Kако је рекао, намера Албанаца и на KИМ и у Албанији да се без формалног укидања избрише граница између Србије и Албаније на подручју Kосова и Метохије у марту и да ће доћи до “уједињења Kосова и Албаније” јесте покушај Албаније да заврши “насилно припајање дела наше територије”.

Према његовим речима, на тај начин ће се пред свршен чин ставити део међународне заједнице који се противи једностраним насилним потезима.

– Ставиће пред свршен чин онај део међународне заједнице који се противи једностраним насилним потезима који на најгрубљи начин урушавају међународни поредак који какав год да је постојини заснован је на Повељи УН. Та Повеља би требала да гарантује земљама попут Србије реализацију резолуција попут ове 1244 СБ УН – рекао је Дрецун.

Ипак, сматра он, други део Међународне заједнице – водеће западне земље, подржавају концепт Велике Албаније, што је велики проблем јер паралишу УН да предузму ефикасне мере да се такво понашање Албаније спречи.

– Тај део Међународне заједнице неће бити стављен пред свршен чин јер очигледно да Албанија има зелено светло водећих западних држава да изврши анексију дела наше територије – рекао је Дрецун.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, он је рекао да о њему разговарају Русија и САД, које желе да се директно или посредно укључе у тај процес.

– Могуће је очекивати постизање договора без обзира на то што ЕУ очекују избори јер иза овог покушаја да се проблем реши компромисом стоје САД и оне сигурно неће себи дозволити луксуз да иницијатива председника Трампа прође без резултата. Ако се не десе разговори и ако не дође до компромисног решења, онда ћемо нажалост имати убрзано стварање Велике Албаније – рекао је Дрецун.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug

loading...