Свет

АМЕРИ МОЛЕ РУСЕ ДА ИМ НАПРАВЕ РАКЕТУ ЗА ЛЕТ НА МЕСЕЦ: Рогозин открио да су САД зарибале у СВЕМИРСКОМ ПРОГРАМУ!

Директор „Роскосомоса“ Дмитриј Рогозин изјавио је да су Сједињене Америчке Државе замолиле руску страну да направи верзију космичког брода „Сојуз“ која би могла да лети до Месеца

– Управо данас Американци инсистирају, моле нас да наставимо са летовима ‘Сојуза’ са америчким астронаутима. Чак нас моле да направимо верзију ‘Сојуза’ која би могла да иде до Месеца и назад, с циљем да се направи други резервни космички транспортни систем – рекао је Рогозин на телевизији „Русија 24″.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У пролеће 2018. године, Сједињене Државе су понудиле Русији да произведе модул за орбиталну станицу „Гатеwаy“ за излазак посаде у отворени космос. Требало је да задовољи америчке стандарде и да се уклопи у стандарде НАСА-е.

Рогозин је напоменуо да Русија може учествовати у пројекту само под једнаким условима.

Планирано је да се разговара о перспективама сарадње током посете шефа НАСА-е Бајконуру у октобру, али то је спречила хаварија током лансирања.

Тада је постало познато да преговори треба да се одвијају током Рогозиновог путовања у САД, заказаног за фебруар.

6. јануара, директор НАСА-е Џим Брајденштајн је саопштио о отказивању позива Рогозину. Он је навео чињеницу да неки амерички политичари сматрају да долазак Рогозина који је под америчким санкцијама „није добра идеја“.

У Државној думи су то назвали деструктивним кораком. Савет Федерације је то видео као још једну манифестацију русофобне политике.

Извор: Vostok