Издвајамо Србија

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР рекао „ИМАТЕ ДВА ИЗБОРА“, окренуо се и ЗАЛУПИО ВРАТА ТАЧИЈУ и ХАРАДИНАЈУ

Приштина — Незадовољан састанаком са Хашимом Тачијем, Кадријем Весељијем и Рамушем Харадинајем, амбасадор САД Филип Коснет наводно је демонстративно напустио састанак.

Фото: Јутјуб

Излазећи је залупио вратима, пише приштински Зери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише приштински, Коснет је састанак напустио због одбијања Харадинаја да суспендује таксе наметнуте на производе из Србије и БиХ, што би отворило пут ка наставку дијалога са Београдом.

РТК је, позивајући се на своје изворе, јавила да је то био разлог што је Коснет први напустио састанак након само сат времена, а Тачи, Весељи и Харадинај су и након његовог одласка остали у посторији у којој се састанак одржавао.

Наводи се такође да је амбасадор Коснет институционим лидерима у Приштини на састанку јасно ставио до знања да постоје само два начина за решење питања наметнутих такси.

Прво је, додаје се, суспензија такси, на чему ће САД инсистирати до краја, а друго је, ако се прво не догоди, наметање америчких санкција, што подразумева озбиљно ремећење, иначе, веома добрих односа Приштине и САД.

Приштина је 100 одсто увећане таксе наметнула Србији и БиХ 21. новембра прошле године. САД и ЕУ су одмах тражиле суспензију те мере, што се није догодило.

Да подсетимо, косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио након састанака с америчким амбасадором да остаје при ставу да се таксе на робу из Србије и БиХ не укидају. Он је, након састанка са Коснетом, ком су присуствовали и косовски председник Хашим Тачи и председник Скупштине Кадри Весељи, рекао и да сада не искључује могућност распада владајуће коалиције.

 

Извор: Тањуг