Издвајамо Свет

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ЗАПАЊИО ПЕНТАГОН: Ново руско наоружање функционише „у четири димензије“ а ми и даље стојимо у месту

Кина и Русија су досегли ниво „четврте димензије“ када је у питању одбрамбена сфера и то је аларм за хитно реаговање док не буде касно. Армија нема начина да се одбрани од евентуалног удара руским планирајућим хиперзвучним бојевим блоковима „Авангард“, напомиње генерал Ховард Томпсон, начелник Северне команде Војске САД.

Генерал  је у свом тексту који је написао за амерички новински лист Hill, индиректно критиковао политички врх САД које очигледно није свестан колико су Русија и Кина далеко одмакле, када је у питању усвајање технологије која ће обезбедити удар хиперзвучном брзином. Према речима високог америчког официра, САД морају да прате новитете из ове области и да покажу инцијативу у развоју сличних пројеката.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту се наглашава, да у овом часу хиперзвучно оружје нема алтернативу. То је у свом извештају јасно потврдио и Институт „Мичел“ који је специјализован за аеро-космичка истраживања, у коме пише да би хиперзвучно оружје омогућило САД да на огромној даљини уништи готово све циљеве који се налазе на планети. Развојем оваквог типа оружја, сва средства ПВО која се данас производе у свету би аутоматски постала превазиђена.

Поседовање оваквог наоружања у свом арсеналу даје његовом кориснику могућност да овлада тзв. „ефектом четврте димензије“, који у суштини подразумева радикално смањену могућност непријатеља да предупреди тј. одбије овакав напад. Једноставно, непријатељ неће имати времена да ефикасно реагује јер је брзина та која диктира цео процес.

Амерички генерал је напоменуо да успешно тестирање руске ракете која носи планирајуће хиперзвучне бојеве блокове „Авангард“ носи потенцијално катастрофалне последице по одбрану САД. Против овако брзих објеката САД се једноставно не могу одбранити. Постојећа противракетна одбрана не поседује средства која би могла да пресретну „Авангард“. Једностано, она нису пројектована за такве брзине.

Ради се о објекту који се креће у густом слоју атмосфере и који има интерконтинентални домет. У тим условима он остварује брзину која је већа од 20 маха. Што је још „горе“ овај објекат при тој брзини може и да маневрише, како по правцу, тако и по висини, што га у свеукупном збиру чини практично незустављивим за све средства противваздухоловне и противракетне одбране која се налазе у Војсци САД.

Министарство одбране Руске Федерације је по наредби председника Руске Федерације В.В.Путина 30.децембра прошле године успешно тестирало ракету која је део програма „Авангард“ са хиперзвучним крстарећим бојевим блоком. О овом заиста важном догађају саопштење је издала информативна служба руског Кремља, а текст у целини пренео наш сајт. Недуго после тога, експерт међународног дискусионог клуба „Валдај“ Ричард Вајц, се осврнуо на тестирање руског супер-оружја рекавши да би најновији развој догађаја могао још више оптерети односе на релацији Москва и Вашингтон, посебно када је у питању сфера контроле наоружања.

Први ракетни пук стратегијске намене који ће бити опремљен ракетама „Аванград“ ће ступити у бојево дежурство у Домбаровској дивизији која се налази у Оренбурској области. Управо су јединице ове ракетне дивизије и извеле успешно лансирање ове ракете.

 

 

Извор: rs.rbth.com