Издвајамо Свет

АМЕРИКА УПОЗОРАВА: Путин ће сам решити питање Косова, прави „МАПУ ПУТА“, а ево шта то значи за СРБИЈУ

Руски председник Владимир Путин преузеће потпуну контролу над Балканом и ако изостане конкретна акција Запада, сам ће решити проблем Косова, пише Њујорк тајмс.

Угледни амерички лист наводи да Москва све више жели да замени ЕУ у улози посредника у решавању регионалних сукоба на Балкану. Европа зато не би требало да се изненади ако Русија ускоро направи властиту „мапу пута“ нормализације српско-албанских односа, упозорава Њујорк тајмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Парализован регионални

У тексту под насловом „Путиново следеће игралиште или последња морална одговорност Европске уније“, амерички лист оцењује да је Европа одговорна за парализу региона, што отвара врата Путину да ступи на сцену.

– Политика ЕУ према Балкану више је вођена идеологијом него у било којем другом делу света, али је управо идеолошка ригидност Европе и одговорна за парализу региона.

Европа је својим ригидним ставом и практично одбијањем да подржи договор о евентуалној корекцији граница отворила простор да руски председник Владимир Путин и Русија ступе на сцену и преузму посредничку улогу, а комшијама у региону поручила да су инфантилни. То им се обило о главу – наводи се у тексту који потписује политиколог Иван Крастев, шеф Центра за либералне стратегије у Софији.

Према његовим речима, изгледи за споразум Београда и приштине данас су много даљи него пре неколико месеци, а ризик од етничких сукоба већи.

– Доносиоци одлука у ЕУ би сада требало да подстакну Србију и тзв. Косово да нађу властити компромис. Само тако може да остане релевантна у региону, а не тако што ће бити сила за одржавање статуса кво – пише Крастев.

Коментаришући ове наводе Немања Старовић из Центра за друштвену стабилност оцењује да мањак капацитета ЕУ да трасира магистралне правце политичких кретања у региону постаје све очигледнији.

– Замор од проширења ЕУ релативизује се за Балканце некад атрактивну перспективу придруживања што се одражава на немоћ Брисела. То отвара простор за повратак САД као регионалног арбитра, али и за друге играче попут Москве, Пекинга и Анкаре. Очекивано је појачано ангажовање Москве, која не може да допусти да буде истиснута из региона у којем има легитимне интересе. Њене намере су ипак ограничене одсуством војних ефектива. Реалније је да ће нови аранжман на Балкану, пре свега компромисно решење проблема тзв. Косова, бити производ договора Вашингтона и Москве, док ће Брисел бити посматрач – подвлачи Старовић.

Поуздан партнер

Историчар Саша Адамовић каже да је све ово за нашу државу изузетно добра вест.

– Русија је стратешки партнер Србије и поуздан савезник у Савету безбедности УН, а као светска сила има легитимне интересе на овим просторима. ЕУ је показала импотентност у решавању косовског проблема држећи само једну страну. Евентуална „руска мапа“ за нормализацију односа Београда и Приштине је сасвим добродошла. Реакција ЕУ би можда могла да уследи, али би била без већег значаја с обзиром на то у каквим се унутрашњим проблемима она налази – закључује Адамовић.

 

 

Извор: srbijadanas.com/Информер