Регион

АУ, КАКВА БРУКА! Мило дочекао председника Албаније као да му је род рођени, па кренули да соле памет Србији

Председник Албаније Иљир Мета стигао је данас у дводневну званичну посету Црној Гори, где га је уз највише државне почати дочекао председник Црне Горе Мило Ђукановић.

Након сусрета двојице председника планиране су изјаве за медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мета ће се састати и са председницима Скупштине и владе, Иваном Брајовићем и Душком Марковићем.

Другог дана посете Мета ће посетити катедралу Светог Петра Апостола у Бару и барску надбискупију, а у Улцињу ће му бити уприличен радни ручак са члановима Националног савета Албанаца.

Председници Црне Горе и Албаније, Мило Ðукановић и Иљир Мета, сагласили су се данас у Подгорици да епилог дијалога између Београда и Приштине мора резултирати решењем које неће угрозити стабилност региона, пренео је портал РТЦГ.

Podgorica, danas!

Geplaatst door Историја Црне Горе op Zondag 20 januari 2019

Мета је казао да је јако важан дијалог Београда и Приштине.

– То је важно за цели регион и интеграциине процесе Западног Балкана – рекао је Мета, пренео је портал ЦдМ.

Мета је након разговора са црногорским колегом Ðукановићем казао да две државе имају све разлоге и темеље да граде заједничке путеве.

– Наши односи за пример. Разговарали смо о важним пројектима две државе. Даља интеграција Албанаца у Црној Гори је била једна од наших тема. Поносан сам на допринос Албанаца у Црној Гори који су били неоколебљиви у подршци евроатланској интеграцији Црне Горе – рекао је Мета.

Истакао је да су Албанци у Црној Гори допринели јачању мира, сигурности, стабилности.

– Треба унапређивати права Албанаца и више их укључивати на локалном и џавном нивоу. У Албанији ћемо наставити да се ангажујемо још више и афирмишемо парава Црногораца – додао је он.

Мета је посебно честитао напредак Црне Горе ка ЕУ.

– Убрзо ћемо у Тирани организовати самит Брдо Бриони, и исказујем поштовање за подршку Црне Горе која је поризнала Kосово. Црна Гора доприноси развоју Балкана – јасан је он.

– Наше је уверење да ће Македонија искористити своју шансу. Имали смо део пажње према питањима око БиХ. Говорили смо о унапређењу мањинских права две земље, то су питања која се никад не завршавају. Црногорска мањина у Албанији, и албанска у Црној Гори, најпоузданији су мост међудржавне сарадње – рекао је Ðукановић.

Црногорски председник је рекао да ће наставити с утврђивањем граница између њихових двеју земаља, а било је разговора и о томе како унапредити економску сарадњу две државе.

 

Извор: Tanjug