Издвајамо Православље

БЛАГОСЛОВ ХИЛАНДАРСКЕ ТРОЈЕРУЧИЦЕ СТИГАО У ЗЕМУН! Икона ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ предата Храму Светих Кирила и Методија у Бусијама!

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присустовавао је данас у Храму Светих Кирила и Методија у насељу Бусије, општина Земун, примопредаји иконе Пресвете Богородице закрштене пре неколико дана пред чудотворном иконом Тројеручице у манастиру Хиландар

Линта је рекао да је долазак иконе Пресвете Богородице са Хиландара велики дан за Бусије, које су највеће избегличко насеље у Србији и један од симбола страдања српског народа током деведесетих година 20. века.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово је још један доказ, према Линти, да се прекодрински Срби нису одрекли свог идентитета, а тиме ни свог вековног завичаја одакле су протерани или су га напустили из политичких или економских разлога, саопштила је Информативна служба Савеза Срба из региона.

Икону Пресвете Богородице дародавци Славен и Синиша Тошић, из села Палачковци код Прњавора, непосредно пред данашњу литургију, уручили су свештеницима овог храма протојереј-ставрофору Мили Јокићу и протојереју Мићи Ристићу.

Они су је, након пријема на капији црквене порте на свечан начин, пред великим бројем верника, унели у храм.

– Ово јесте божији дар и за овдашњи храм и за верни народ. Нисмо могли добити већи и лепши поклон уочи великог хришћанског празника рођења Господа нашег Исуса Христа, него што је икона Пресвете Богородице – истакао је отац Миле Јокић, захваливши дародавцима.

 

Извор: Тањуг