Издвајамо Свет

БОМБА ИЗ ВАШИНГТОНА! Трамп разматра потез који ће ПРЕОРАТИ ЦЕО СВЕТ, на удару НАТО!

Амерички председник Доналд Трамп почео је разговоре са својим особљем о изласку САД из НАТО пакта, пренели су западни медији.

Општа паника избила је у редовима западног естаблишмента, након што су водећи медији у Вашингтону објавили да је Трамп разматрао повлачење САД из северно-атланске алијансе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је навео „Њујорк тајмс“, овај потез, уколико би био спроведен, умањио би утицај Америке у свету и отворио врата Русији да прошири утицај у Европи.

– Старији званичник председничке администрације рекао је за „Њујорк тајмс“ да је Трамп неколико пута током 2018. године приватно рекао да жели да се повуче из алијансе – пренели су тамошњи медији.

Садашњи и бивши званичници САД, који подржавају алијансу, прибојавају се да би Трамп могао да се врати својим намерама јер издвајања за војску која је тражио од осталих чланица нису достигла задовољавајући ниво.

Медији подсећају и на непрописно понашање америчког председника према НАТО савезницима током скупова алијансе, као и чврсте захтеве које је износио о војној потрошњи.

НАТО чланови посебно су у паници након што је оставку поднео и Џејмс Матис, сада већ бивши секретар одбране САД, који је био виђен као човек који је радио за њих. Уље на ватру долила је и чињеница да је Трамп обавио разговоре са Путином иза затворених врата, а да детаље састанака не знају чак ни његови најближи сарадници.

Истичу да ће, уколико САД заиста изађу из НАТО, највећу корист имати управо Владимир Путин. Организација која постоји од 1949. године основана је да би спречила такозвано „агресију Русије“ (тадашњег СССР-а) против Европе. Међутим, у протеклих пола века постало је јасно да је НАТО агресивна, а не дефанзивна, организација, која више нема сврху.

 

 

Извор: New York Times/RT/ Д.К.