Србија

БОРИМО СЕ СВИМ СИЛАМА: Морате да знате зашто се Србија труди да смањи број држава које су признале Косово! Ово је магична цифра

Палау, 13. је држава која је повукла признање једнострано проглашене независности Kосова. Иако је ова пацифичка земља међу најмањима на свету, њен глас у светским организацијама, пре свега у Уједињеним нацијама, једнако је вредан и важан као и глас Русије, Kине или Немачке.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ни Шерлок Холмс не би могао да утврди који је број земаља које су признале тзв. Kосово и да је списак од 116, који представља Приштина, лажан. Због чега је важна ова „игра бројевима“?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У последњих неколико месеци 13 држава је повукло признање једнострано проглашене независности Kосова, а то су Мадагаскар, Соломонска острва, Лесото, Суринам, Гренада, Kомора, Бурунди, Доминика, Сао Томе и Принципе, Лиебрија, Гвинеја Бисао, Папуа Нова Гвинеја и последњи Палау.

Док Приштина тврди да је овај нелегални акт признало 116 земаља чланице Уједињих нација, у Београду се полази од тога да је то учинио далеко мањи број.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић рекао је да ни Шерлок Холмс не би могао да утврди који је број земаља које су признале Kосово и да је списак од 116, који представља Приштина, лажан.

Према Београду, на списку Приштине се налазе земље које никада нису донеле одлуку о признавању незавсности Kосова, као и оне које су суспендовале ранију одлуку.

Процена је српских званичника да је највише 101 земља, међу којима су и поједине државе чији став није јасно изнет, признало Kосово.

С тим у вези је Београд од земаља које имају нејасан став с тим у вези тражио објашњење.

Председник скупштинског одбора за Kосово и Метохију Милован Дрецун процењује да се налазимо сада на 96 земаља које су признале Kосово, што је испод половине чланица УН.

Генералну скупштину УН данас чине 193 чланице, стога, уколико број оних које су признале независност тзв. Kосова буде 96, то значи да више од половине земаља не признаје јужну српску покрајину као самосталну државу.

Будући да је кључни циљ Приштине да обезбеди столицу у УН, намера српске дипломатије је да у процесу преговора обезбеди што боље позиције.

– Тврдња да мање од 100 земаља света признаје независност Kосова, после 10 година од самопроглашења, може представљати аргумент у рукама Србије – изјавио је недавно за Телеграф.рс Стефан Сурлић, председник Центра за друштвена истраживања и асистент на Факултету политичких наука Универзитета у Београду.

Објаснио је да би се тиме оповргла тврдња да тзв. Kосово не може да постане чланица УН само због вета Русије, већ би се истакло да је то већински став.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да приштинска страна иде на то да добије глас 2/3 чланица, како би Kосово стекло евентуално статус посматрача, као Палестина.

– На мала врата покушавају да уђу у УН. Међутим, уколико број земаља које не признају Kосово као независно, падне испод 100, онда они немају са чим да форсирају идеју о чланству, али и независности – објаснио је он.

На последњем заседању Генералне скупштине УН представник државе Самоа рекао да је та држава обманута када је признала тзв. Kосово 2008. године, а министар спољних послова Омана поручио је да они званично нису признали Kосово, али се налазе на приштинској листи земаља које јесу.

– Многе земље су обмануте после једностраног проглашења независности 2008. године, уместо неких је гласано пре 10 година, тако да је природно што се сада преиспитују одлуке – рекао је Миливојевић и додао да сваки глас у СБ УН има пођеднаку вредност, тако да не важе приче о томе да то што су неке мале земље одлучиле да повуку одлуку о признању Kосова нема никакву тежину.

У Београду се очекује да ће још пар земаља, наредних дана, повући одлуку о признању тзв. Kосова.

 

Извор: Telegraf/Alo/N.S.