Србија

БРНАБИЋ: Руше Вучића, а неће изборе – како је то могуће!

Председница Владе Ана Брнабић рекла је данас да је једини захтев који имају учесници протеста рушење Александра Вучића, а да не зна како је то могуће остварити ако неће изборе

Брнабић је, гостујући на телевизији „Хепи”, рекла да када Вучић каже да је спреман да распише изборе, они кажу да их нису тражили.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не знам како у демократијама иде да вам је једини захтев свих протеста сваке суботе да оде Александар Вучић, а нисте тражили изборе. Не знам како то иде – подвукла је она.

Брнабић је казала да треба чути шта ти људи имају да кажу, али и поручила да не треба да протестују и траже рушење Вучића захтевом око мини хидроелектране за коју је дозволу издала општина Бабушница, јер се ради о локалном пројекту о којем је одлуку донела локална самоуправа по закону из 2011. који је донела ранија власт.

– Идите у општину Бабушница са тим захтевом. Ако говорите о убиству Оливера Ивановића, а Србија је радила шта је могла у његовом расветљавању, идите у УНМИK и Еулекс и разговарајте са њима – нагласила је Брнабић, апелујући на разум учесника протеста.

Рекла је да су симптоматичне две ствари протеста – прва је да се не разговара о чињеницама, аргументима и резултатима, а друга да нико од опозиционара не сме да говори на тим скуповима, не зато што су грађански, већ зато што окупљени не желе да их чују.

– Kада неко изађе у јавност и каже влада је уништила све у земљи, уништила образовање, културу. Kако је неко уништио образовање, неко ко је повезао, по први пут, све школе на интернет. Kолико треба да сте паметни да тако нешто кажете. Ми смо увели програмирање у школама, а они су имали предмет “руке у тесту“. У њихово време није било ниједног научно-технолошког парка. Kада кажу уништило смо културу, данас је буџет за филм 50 пута већи него пре шест година. А када говоримо о аутократији, с тим у вези, у време Вучића је снимљем филм “Стадо“ уз помоћ из тог фонда – објаснила је Брнабић.

Подсетила је да је ранија власт затворила све музеје, а актуелна их отворила, и отвориће и позориште „Бора Станковић“ у Врању.

– Никада више није улагано у културу. Уложили смо 20 милиона евра кредита развојне банке само за културу – додала је Брнабић.

– Ови из Савеза за себе, односно за Србију, бусају се протестима, али људи не желе њих да чују. Ја ћу свакако да слушам шта грађани говоре и који су њихови захтеви, да видим где можемо боље, а сигурно можемо још много боље – закључила је председница владе.

 

Извор: Tanjug