Русија Србија

ЧЕКА СЕ САМО ЈЕДНА ОДЛУКА: Русија спремна да се укључи у дијалог око Косова

Министар сматра да ће у некој новој фази преговора око Kосова та подршка бити и више него потребна и очекује да ће то бити потврђено током посете председника Русије Владимира Путина Србији и разговора са председником Србије Александром Вучићем

Ако до новог дијалога једном дође пошто Приштина укине спорне одлуке о формирању војске и увећању такса, Русија је спремна на званичан позив Србије да се укључи у дијалог Београда и Приштине, изјавио је министар за иновације Ненад Поповић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У атмосфери притисака који на нас врше западне земље, условљавајући наше чланство у Европској унији одрицањем од Kосова, подршка Русије поштовању нашег Устава значи додатно оснаживање наше позиције. Уверен сам да уколико друге силе, попут САД, уђу у дијалог, да ће Србија позвати Русију да се укључи – рекао је Поповић.

Према речима министра, Русија је доследно и непоколебљиво бранила међународно право и позиције Србије на међународној сцени по питању Kосова. Додаје да је Русија истински и доказан пријатељ Србије.

Министар сматра да ће у некој новој фази преговора око Kосова та подршка бити и више него потребна и очекује да ће то бити потврђено током посете председника Русије Владимира Путина Србији и разговора са председником Србије Александром Вучићем.

– Верујем да ће посета председника Путина, поред потврде одличних политичких односа, донети нови замајац у развоју економских односа и да ће потписани споразуми отворити нову еру у руским инвестицијама у српску привреду, али и сарадњу у новим технологијама, иновацијама, дигитализацији, кориштењу нуклеарне енергије у мирне сврхе – рекао је министар.

Упитан о томе да многи сматрају да је Русија уз Србију јер то и њој користи, Поповић истиче да Русији дугујемо највећу захвалност, као и њеном председнику Путину на подршци приликом гласасња за пријем лажне државе Kосово у Интерпол.

– Да тада није било Русије, лажна држава Kосово би била чланица Интерпола. Исто тако, да у прошлости нисмо имали Русију и председника Путина уз себе, српски народ би био проглашен за геноцидан, српски манастири би постали такозвана косовска баштина у оквиру унеска, не би постојала Резолуција 1244 и Kосово би одавно било независно. Српски народ је свестан кључне улоге Русије у одбрани наших најважнијих националних интереса и зато Русију види као најважнијег савезника, пријатеља и заштитника Србије – рекао је Поповић.

Из угла министра Поповића, догађај који је обележио политичку сцену је несумњиво све оно што се односило на питање Kосова.

„Борба за Kосово у преговорима, као и унутрашње расправе о могућим решењима овог најважнијег српског питања креирало је и односе и атмосферу у нашој политици“, оценио је министар.

Решење би, како каже Поповић, требало тражити у окрвиру Резолуције 1244 и Устава Србије.

„До решења се сигурно може стићи преговорима, само треба бити упоран и стрпљив. Наравно, преговори могу да се наставе тек када албанска страна повуче неразумне одлуке о формирању такозване војске Kосова и повећању такси на српску робу. Треба рећи отворено да су бриселски споразуми мртви. Одлуке донете на основу њих треба укинути. Мора да се крене у дијалог из почетка у новом формату, не као до сада, уз модерирање слабе ЕУ, већ под покровитељством Уједињених нација, уз учешће САД, Русије и Kине“, закључује министар.

 

Извор: Srbija Danas/ Blic