Издвајамо Србија

ЧУПИЋ: Ако је свестан и савестан Вучић ће поднети оставку, у супротном ће… (ВИДЕО)

Професор Факултета политичких наука у Београду Чедомир Чупић изјавио је у Дану уживо ТВ Н1 да је један једини захтев који се кристалисао на грађанским протестима у Србији – оставка председника Александра Вучића. Ако је свестан и савестан, Вучић ће поднети оставку, а у супротном ће бити смењен због кршења Устава и закона, поручио је он.

Чупић је оценио да је председник Србије изашао из својих уставних и законских овлашћења иако би требало да буде први човек који држи до тога да сви на функцијама раде оно што им је законом одређено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Подредио је Владу себи, ван својих уставних овлашћења. Претворио је Владу у свој сервис, па тако нпр. министар полиције када је мислио да је нешто погрешно урадио, не подноси оставку председници Владе, него председнику државе, што је ван закона и ван Устава. Председник саопштава и само оно што Влада треба да саопштава – промену Кривичног закона, а иза њега као икебана стоје премијерка и министарка правде”, указао је професор.

Упозорио је да је председник извршну и законодавну власт потпуно узео у своје руке, а да најављеним променама Устава, исто намерава да уради и са судском влашћу.

Чупић сматра и да је неприхватљиво да председник своје политичке опоненте назива лоповима.

“Он не сме то да каже. Ако зна за некога да је лопов, мора да има доказе, и да то да тужилаштву да покрене процесе… Може само да каже ‘ми смо то предали тужилаштву, а тужилаштво не поступа по томе, па да се ‘расправља зашто институција не реагује’”, објаснио је Чупић, истичући и да се противи томе да се на грађанским протестима за било кога говори да је лопов, док се то не докаже.

Оценио је и да се досад на протестима кристалисао један једни захтев, а то је оставка председника Вучића због кршења Устава и закона.

“Ако је свестан и савестан, он ће то урадити (поднети оставку). Ако то не уради, бојим се да ће га грађани сменити (…) Довољно је 300 – 400 хиљада људи на улицама у Београду, и сви око њега отказују послушност”, казао је Чупић.

Истакао је да у политичком и друштвеном животу нема незамењивих.

“Имали сте пример Де Гола који је донео најбољи устав – Устав Пете Републике, али ’68. на улице изађу студенти, па грађани, па је изашао не референдум и изгубио, али је остао највећи Француз 20. века. Ако осетите тренутак за оставку, дали сте велику поруку да нема незамењивих и да се грешке морају наплатити. Ја имам право да грешим са својим, али не са туђим животима”, казао је Чупић и додао да би једног дана волео да види председника како шета улицом, без обезбеђења, као и остали грађани.

Променити законе да више нико никада не узурпира власт

Сматра и да би након Вучићеве оставке или смене, требало би формирати прелазну Владу стручњака која би обезбедила услове за нормалне изборе и законе који би спречили свакога ко у будућности дође на функцију да узурпира власт.

Чупић је предложио и конкретна решења – да се Закон о председнку допуни са три члана којим би се председник обавезао да замрзне чланство у странци и да не може да учествује у страначким активностима, да за време трајања предизборне кампање не може да иде у посете унутар земље и тиме утиче на изборну вољу грађана, и да у случају кандидатуре за други мандат, мора да поднесе оставку, како би се довео у равноправан положај са осталим кандидатима.

Предложио је и допуну Закона о Влади са два члана којима би се прописало да премијер, министри и заменици министра могу да остану чланови странке, али да не могу да обављају страначке функције у извршним органима, као и да са датуом расписивања избора, премијерка, министри и заменици министра подносе оставку, а Влада остаје техничка и не сме да учествује у кампањи.

Поред тога, Чупић каже да стручни људи треба темељно да прочисте бирачке спискове, а да у РЕМ треба поставити познаваоце медија који ће уредити медијску сцену.

Уколико ти услови нису испуњени, изборе треба бојкотовати, сматра Чупић.

“Природни страхови су нормални, али сви вештачки стахови понижавају људе. Једини вештачки страх који прихватам је страх од сопствене савести, сви остали морају да се скину, нпр. да страх да ћете изгубити посао. Садашња владајућа партија има више чланова него у време једнопартијског система. Људи су устрашени, рачунају да ће нешто добити – сиромашне и бедне људе увлачите и поткупљујете на ужасан начин, зато ми који припадамо знању треба на то да укажемо”, казао је он.

Елита знања прва има одговорност да реагује

Истакао је и да када је у друштву лоше и када почну узурпације оних на власти, елита знања прва има одговорност. “Не можемо да предајемо о закону, Уставу, демократији, а да не покажемо то на делу када се појаве неки узурпатори”, поручио је он.

Додаје и да у овом случају не може бити “другачијег мишљења”, јер ако знате да неко крши закон и Устав, ваша је дужност и одговорност да јавно то обележите, кажете, и придружите се протестима грађана.

Грађани, према његовим речима, у овом тренутку држе велики час демократије – Србија се тренутно учи да посави темеље демократије.

“Видите у Америци, Трамп има таква овлашћења која могу да изазову нестанак планете, али у Америци је он само грађанин који има ту част да је председник. Регионални судија заутавља његову уредбу. То су институције, сада би Уставни суд (у Србији) одмах требало да реагује и каже: ‘Ви сте изашли из овлашћења’”, илустровао је професор Чупић.

 

Извор: Н1