Издвајамо Србија

ДЕЛЕ И ПРОДАЈУ КОСОВО БЕЗ СРБА? ЗАПАДНИ МЕДИЈИ: Лобисти су одавно одредили поделу Косова

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Лобисти су одавно утврдили планове о подели Косова и томе се не опире ни Федерика Могерини у име Европске уније, преноси Дојче веле.

“Очито је намера да се на крају сви доведу пред свршен чин.”

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Албански премијер Рама шаље великоалбанске сигнале”, пише бечки дневник Стандард, додајући у поднаслову да “косовски премијер хоће да укине царине за Србију у замену за признање независности Косова”.

“У уторак је”, пише новинарка Аделхаид Велфл, “косовски премијер Рамуш Харадинај пристао да укине царине од 100 одсто за Србију и Босну и Херцеговину – на 120 дана. Београд би, каже Харадинај, заузврат требало да призна Косово, а Косово би требало да добије столицу у Уједињеним нацијама. Он захтева и међународну конференцију на који би САД и ЕУ требало да запечате споразум између Србије и Косова.”

“Према речима бившег министра спољних послова Србије Вука Јеремића и Трампов предизборни стратег Кори Левандовски спада у лобисте који се залажу за поделу Косова. На адреси Левандовског у Вашингтону је регистрована фирма Твин рокс глобал која има уговор са српском националистичком странком СНСД, која, опет жели поделу и самим тим и уништење Босне и Херцеговине.”

У коментару ових догађаја, новинарка Велфл подсећа да су лобисти већ одавно утврдили планове о подели Косова или размени територија између Косова и Србије, али да “се до сада то све догађало иза затворених врата, у тајности и без учешћа цивилног друштва. Надлежна преставница ЕУ за спољне послове Федерика Могерини очито не осећа обавезу да се придржава демократских принципа.”

“Она није представила никакав преговарачки папир и тиме демонстрира супротност транспарентности за коју се ЕУ наводно залаже. Очито је намера да се на крају сви доведу пред свршен чин тако да дебата више неће бити могућа. И то поред тога што многи стручњаци упозоравају на опасности од повлачења граница на Балкану по етничким критеријумима. Последњи пут је ЕУ тако издала сопствене вредности 1992, када је Кутиљеровим планом подржала поделу Босне и Херцеговине дуж етничких линија”, пише између осталог Аделхајд Велфл.

Аустријски Тиролер тагесцајтунг пише да је “косовска влада увођењем високих царина на робу из Србије и Босне и Херцеговине изазвала кризу међу коалиционим партнерима. Један дан након што је Алијанса за будућност премијера Рамуша Харадинаја и Демократске партије председника парламента Кадрија Весељија испољила различита мишљења, Харадинај више није искључивао могућност одржавања нових избора.”

“Док се Весељи залагао за привремено укидање царина на 120 дана, што би омогућило наставак дијалога Београда и Приштине о нормализацији односа, Харадинај је то условио одржавањем међународне конференције, али и укидањем виза ЕУ за грађане Косова. И сада је, према медијским извештајима, шеф владе рекао да ће, ако се већи коалициони партнер ПДК одлучи да напусти коалицију, бити одржани нови превремени избори”, пише Тиролер тагесцајтунг.

 

Извор: Дојче веле