Издвајамо Србија

ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА ЗА НАРЕДНЕ ДАНЕ: Температура пада на -20, а у уторак нас чека ОПШТИ ХАОС!

Крајем ове и почетком следеће недеље у већини места у Србији очекују се прави ледени дани – јутра ће доносити мраз, а дневне температуре неће достизати ни нулу, најављују прогнозе РХМЗ.

Наоблачење са снегом, које је јуче током преподнева захватило северне крајеве, током дана се проширило на целу земљу, а метеоролог Ђорђе Ђурић каже да се до среде могу очекивати константно ниске температуре, али ће мраз бити различитог интезитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Најхладнији ће бити виши планински предели попут Копаоника, где је и јуче било -17, Сјеница ће у понедељак и уторак ујутру бити доста хладна, са температуром и до -15, док се у Београду очекују блаже температуре – наводи Ђурић.

Како данас стоје ствари, после подне и увече очекује се између пет и десет центиметара новог снега на северу земље. Падавине неће заобићи ни престоницу, где је појава снега очекивана нарочито у вишим деловима града током предвечерја.

Уз то, треба имати у виду да је на готово половини територије проглашен наранџасти метеоаларм (што значи да временске појаве могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње), док су претежно јужни крајеви под жутим метеоалармом (потребан додатни опрез).

Према Ђурићевим речима, данашња температура биће виша у односу на јучерашњу, а мраза ће бити ујутру, због ниских температура, али мањег интезитета у односу на јуче. То значи да ће се током Бадњег дана, температура кретати између 0 и 2 степена, док ће током ноћи очекује постепено захлађење и температура -2 до -6.

У недељу у осталим крајевима биће десет центиметара снега, а у јужним крајевима и у планинским пределима локално и више, каже се на сајту РХМЗ-а. Дуваће јак, на планинама олујни, северни и северозападни ветар уз вејавицу и стварање снежних наноса.

Божићни јутро обележиће ниске температуре, лед и поледица. Ђурић истиче да већ првог дана недеље поново стиже хладније време, те да ће се температура кретати од -10 до -4 степени. Мраз и минус узроковаће престанак снега, додаје он.

Најдраматичније свакако ће бити у уторак, када се очекују најниже температуре од почетка године у коју смо загазили.

– Најјачи мраз очекује се у уторак, са температуром од -12 до -5 степени. Локално, на југу и западу Србије, очекују се температуре и до -15 степени па и ниже, док се у пределима као што је Сјеница, могу очекивати температуре до -20 – додаје Ђурић.

У среду ће доћи до наглог отопљавања, и температуре ће се кретати око нуле.

– Југозападни ветар а под утицајем циклона са Медитерана, омогућиће отопљавање и повећање температуре – закључује метеоролог.

 

 

Извор: Блиц/Ало.рс/ М. И.