Издвајамо Свет

ДИК МАРТИ ЗАПАЊИО ЕВРОПУ: Хашки трибунал је уништио све доказе о ЖУТОЈ КУЋИ

Фото: Јутјуб

Бивши известилац Савета Европе Дик Марти изјавио је да када је својевремено од Хашког трибунала тражио информације о доказима који су сакупљени на терену у вези са “жутом кућом”, односно трговином људским органима, речено да их немају, јер су их уклонили да би очистили простор, пошто, како су рекли, “ионако нису ничему служили”.

Фото: Јутјуб

“Био сам запрепашћен. То је, заиста, забрињавајуће”, рекао је за данашње “Новости” швајцарски парламентарац, чији је извештај указао на могућност монстроузних злочина над Србима на Косову и Метохији и северу Албаније, у које су укључени највиши представници власти у Приштини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу који је дао у јеку спекулација ко би од лидера терористичке ОВК могао да седне на оптуженичку клупу, Марти је прокоментарисао и то што је један од главних бранилаца косовских лидера бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, за кога се сумња да је крио доказе о “жутој кући”.

“Када сам то чуо, помислио сам да постоје два Џефрија Најса! Несхватљиво је да заменик главног тужиоца у Хагу одједном постане адвокат осумњичених. То ми изгледа у најмању руку бизарно. Можда је то, с правне стране, могуће, али лично, са етичке стране, то налазим сумњивим”, каже Марти.

На питање шта је било с доказима, имајући у виду да је и главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте говорила да их има, а Најс да не постоје, Марти наводи да зна да су докази постојали.

“Новинар Ентони Монтгомери је био присутан када су истражитељи Хашког трибунала били у ”жутој кући” и скупљали доказе. Радили су то, иначе, крајње дилетантски. Нису, на пример, анализирали трагове крви. Али, пронашли су лекове, шприцеве и много тога другог и све то је било запечаћено у Трибуналу”, рекао је Марти.

Коментаришући брзину истраге правосудних органа, односно чињеницу да осам година од његовог чувеног извештаја оптужнице нису подигнуте, Марти каже да, ако је он могао да заврши извештај за нешто више од годину дана, могли су и они да то ураде у међувремену.

Он је подсетио да је амерички тужилац Клинт Вилијамсон у јулу 2014. јавно саопштио да резултати до којих је дошла његова истражна јединица, у којој се налазило 40 висококвалификованих особа, поткрепљују суштину његовог извештаја.

Марти је додао да је Вилијамсон одмах после те конференције дао оставку, те се чекало више од годину дана да буде замењен, а потом је и његов наследник отишао.

“Именован је трећи тужилац, а резултата и даље нема”, указује Марти.

Он напомиње да не може да зна да ли то неко ради намерно, али примећује да је постојала серија именовања која је знатно успорила рад суда.

“Постоје две динамике које се супротстављају. Уверен сам да постоје људи који заиста искрено раде на откривању истине. Такође мислим да постоје политички интереси који све то желе да зауставе. Веровали су да у старту ништа неће пронаћи. Сада су се нашли у веома нелагодној ситуацији због чињенице да су се људи које су подржавали умешали у нешто тако страшно”, оценио је Марти.

Упитан да ли верује да ће одговорне из власти у Приштини на крају стићи правда, Марти каже да “не зна шта да каже”.

“Може да се догоди и да не буду осуђени. Знате, највећи број ратних злочина у свету, нажалост, остаје некажњен”, наводи он.

На питање да ли га је косовски председник Хашим Тачи тужио за клевету, као што му је предложио ако сматра да није написао истину, Марти каже да није.

Уверен је и да би таква тужба била одбијена, не само јер је као известилац Парламентарне скупштине СЕ уживао имунитет већ и зато што, како је нагласио, може да потврди да се његов извештај заснива на сведочењима људи који су директно били укључени у описане акете.

“Чак је било особа које су саме себе оптужиле!”, истакао је Марти.

Познат је и, додаје, случај косовског премијера Рамуша Харадинаја пред Међународним кривичним судом.

“Сваки пут сведоци би нестајали, било је мистериозних смрти. У потпуности могу да схватим да се сведоци боје. У том сам и лично могао да се уверим. Ти људи су преплашени. Страхују за сопствене животе и животе својих најближих. Скоро 20 година је прошло, одрасле су нове генерације и сви ти људи нису предодређени да играју хероје”, рекао је Марти.

Указао је и на “комичну ситуацију” о којој пише у новој књизи, када му је у Берну, пред главном железничком станицом, док је чекао трамвај, пришао мушкарац, подигао прст и на немачком језику, с приметним акцентом, викао на њега да је написао скандалозан извештај и оптужио га да је од Срба добио за то милион долара.

“Питао сам га да ли бих заиста ту, у хладноћи, чекао трамвај, да сам добио било какве паре? Сви су се насмејали, а он је отишао покуњен”, рекао је Марти, додајући да је добијао и претње.

Он је додао да само истина око конфликта на Косову може да доведе до помирења.

Марти сматра и да је Швајцарска пожурила са признањем независности Косова и оцењује да Косово сада живи на међународној инфузији.

 

Извор: Новости