Спорт

ЂОКОВИЋ ПРИЗНАО ОНО ЗА ШТА СУ ГА ОПТУЖИВАЛИ: Истина је, али нисам једини! Сатерали су нас у ћошак!

Српског тенисера су претходних недеља многи апострофирали као човека који је покренуо побуну на АТП туру против новог формата Дејвис купа

Дејвис куп је отишао у историју у формату у каквом смо га до сада знали, пошто је права на то такмичење откупила „Kосмос група“ чији је председник фудбалер Барселоне Ђерар Пике, а они су одмах променили систем такмичења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са новим форматом нису се сложили бројни најбољи играчи света, а један од првих који је дигао глас против је Новак Ђоковић који је уједно и председник Савета играча и који је сада признао да је написао писмо за које га већ дуже време оптужују.

Српски тенисер је, наиме, написао писмо Међународном олимпијском комитету у коме ја затражио да тенисери не морају да играју у Дејвис купу да би наступили на Олимпијским играма као што је до сада било правило, јер то не одговара играчима нимало и за то је добио подршку већег дела АТП тура.

– Истина је да сам написао то писмо. У томе нисам сам, њега је потписало 75 посто играча, што значи већина тенисера из најбољих двадесет на планети. Писмо је састављено у сарадњи са представницима играча на борду, дакле са АТП функционерима, људима који са нама раде. То нисам радио на своју руку већ у оквиру своје улоге у Савету играча – рекао је Новак после пораза од Баутисте у полуфиналу у Дохи, пише Блиц.

Објаснио је зашто су се тенисери одлучили на тај корак.

– Сама чињеница да је већина играча потписала то писмо, говори да то правило на које смо и алудирали, мора да се промени. Није фер да ИТФ условљава тенисере који играју такмичење да немају никаквог избора. Ја сам био један од кључних људи који су покренули иницијативу. Зар то није моја улога? Мислим да је за мене као за једног од најбољих тенисера данашњице и представника Савета одговорност да заступам права играча и оно што је најбитније за њих. Па макар то било супростављање великој организацији као што је ИТФ. Али ја се никоме не супротстављам већ се само борим за права играча, а већина њих из првих 20 је то препознала.

На питање шта ће бити ако МОK не пристане на то да тенисерима да право избора, Ноле је истакао:

– Онда ствари остају исте до неке друге алтернативе. Уколико такав исход буде био онда морам да седнем са осталим играчима и видимо шта ћемо даље. ИТФ није желео то да промени, па смо се ми обратили МОK-у. А и зашто би ИТФ било шта мењао када овако држе конце у својим рукама и имају тенисере који су обавезни да учествују на Дејвис купу. Дејвис куп је такмичење које изузетно поштујем, оно је најдуже надметање у историји и треба да живи, али ово нема везе са тим. Просто играчи имају право да бирају да ли ће играти негде или не како би испунили критеријуме за играње на Олимпијским играма.

Ђоковић још није још одлучио дефинитивно да ли ће играти Дејвис куп или не.

– Нисам још одлучио шта ћу да радим. Оно што знам дефинитивно је да ћу следеће године у ово време играти на АТП купу. То је такмичење које желимо да увеличамо како год можемо.

Објаснио је и у каквим је односима са Пикеом.

– У доста смо коректном и искреном односу већ три године уназад колико се он залаже за промену формата Дејвис купа. Kада год је имао нешто да ми каже, рекао ми је у лице и ја њему исто тако, тако да не постоји никакав конфликт међу нама. Једноставно, ако се не слажемо у неким стварима, то не значи да се ствара нека непријатна атмосфера. И даље имам потшовање за њега, као човека и спортисту. Нећу да улазим у то како се формирао договор између њега и ИТФ-а, али постоји много незадовољних људи, играча, функционера широм света. Такве врсте промена су прилично револуционарне, изазивају много негативних коментара и незадовољства и човек на то мора да буде спреман.

Новак је још једном јасно и гласно поновио:

– Причао сам са Пикеом о више формата Дејвис купа и овај коначни ја не подржавам. Мислим да је могло много боље да се уради, да се распространи, јер је цела замисао била да се обухвати што више земља, а поготово по групним фазама. Међутим, они су много журили и хтели су да већ у 2019. направе то такмичење. Ми играчи нисмо хтели да учествујемо у нечему што је наметнуто, а што је ИТФ одобрио на својој годишњој скупштини. Ми играчи нисмо били задовољни како је цео процес изведен јер смо били сатерани у ћошак и морали смо да кажемо да или не. Једноставно, ствари не могу тако да функционишу када мењате највеће тимско такмичење у историји тениса из једне године у другу. Мислим да је све превише убрзано.

 

Извор: Espreso.rs