Србија

ДОБИО ЈАСАН СИГНАЛ ИЗ САД: Тачи тражи РАЗМЕНУ СРПСКИХ ТЕРИТОРИЈА! Ево када се то очекује, ако буде договора!

Ако буде било договора Београда и Приштине у овој години, то ће се десити тек након избора за Европски парламент

Kосовски председник Хашим Тачи не би поново помињао размену територија да није добио јасан сигнал да ће Сједињене Државе подржати такво решење за питање Kосова, коментаришу за Данас извори из дипломатских кругова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Саговорници наводе да ако буде договора Београда и Приштине у овој години, то ће се десити тек након избора за Европски парламент, заказаним за мај, и подсећају да ће САД имати „кључну улогу“ у наредној фази преговора.

„Вашингтону је стало да се косовски проблем коначно реши, што показује и недавно писмо председника САД Доналда Трампа председницима Србије и Kосова, Александру Вучићу и Тачију. Размена територија о којој поново прича Тачи вероватно ће подразумевати да Београд Приштини да Прешевску долину, у замену за север Kосова и специјални статус, такозвану екстериторијалност, за српске манастире на Kосову“, тврде дипломате.

Представници власти у Приштини нису јуче желели да одговоре на наше питање да ли је изјава Тачија о размени територија у супротности са ставом недавно изабраног косовског преговарачког тима о неопходности очувања територијалне целовитости Kосова. С друге стране, у дипломатским круговима се спекулише да су такве поруке косовске делегације за преговоре „намењене за унутрашњу употребу – како би се косовска страна приказала конструктивном у наставку бриселских преговора“.

Kосовски премијер Рамуш Харадинај избегао је јуче да директно одговори на питање када ће бити укинуте таксе на производе из Србије и БиХ већ је само изјавио да ће се „снег некада истопити“. Подсетимо, српске власти условљавају наставак разговора у Бриселу укидањем тих такси. Поједини извори с Kосова незванично указују да би Харадинај могао да „попусти под притисцима Запада, пре свега Америке“ и да ових дана повуче одлуку о таксама.

У ишчекивању нове рунде преговора у седишту ЕУ, под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, званични Београд наставља дипломатску иницијативу код такозваних трећих држава како би их приволео да повуку одлуку о признању Kосова.

Председник Републике Палау Томи Есанг Ременгес уручио је јуче у Београду ноту шефу српске дипломатије Ивици Дачићу у којој се наводи да је та држава одлучила да преиспита своју одлуку о признавању независности Kосова и да до постизања договора у дијалогу Београда и Приштине суспендује све претходне одлуке или изјаве у вези са његовим статусом.

„Република Палау је донела одлуку да размотри свој став о независности Kосова након опсежног истраживања и разговора“ и „преиспитује свој став према коме се Kосово признаје као независна држава“, пише у ноти, пренела је Бета.

Према подацима владине Kанцеларије за KиМ Палау је признао Kосово у марту 2009. Та острвска земља у Западном Пацифику стекла је независност 1994, од када је у слободном савезу са САД. Дипломатски односи са Србијом успостављени су у децембру.

Палау и Србија потписали су јуче у Београду три споразума о сарадњи – Меморандум о разумевању и сарадњи у области високог образовања и научног истраживања, Меморандум о разумевању и сарадњи у областима омладине и спорта и Споразум о пријатељству и сарадњи.

Министар спољних послова Србије изјавио је јуче да ни Шерлок Холмс не би утврдио колико је земаља признало Kосово и да списак Приштине од 116 земаља треба заборавити, јавила је Бета.

После разговора са председником Палауа, Ивица Дачић је рекао да се „Србија обратила земљама за које не може јасно да се утврди“ који је њихов став о Kосову. „Циљ је да то буде подстицај за компромис, односно дијалог… ово је помоћ да се дијалог Београда и Приштине заврши компромисом“, навео је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре.

Он је рекао да је „могуће да 101 земља признаје независност Kосова“. Дачић је истакао да је Екваторијална Гвинеја, која председава СБ УН идућег месеца, „херојски поступила“ када је ставила Kосово на дневни ред седнице за фебруар. Тај потез је, како је рекао Дачић, „наишао на противљење неких земаља“, али је додао да није пракса да оно што председавајући СБ УН уврсти у дневни ред буде и оспорено.

 

Извор: Espreso.rs/Danas.rs