Издвајамо Србија

ДОШАО ЈЕ КРАЈ ОТИМАЧИНИ: Неће више моћи стан од 90.000 ЕВРА за 6.000 дуга?!

Фото: Pixabay.com

Ускоро би Закон о извршењу и обезбеђењу требало да се промени, а измене овог Закона требало би да у скупштинску процедуру уђу у првој половини ове године.

Наиме, многи грађани су због дугова од неколико хиљада евра остали без прилично велике имовине и некретнина. То би од наредне године требало да се промени јер је формирана радна група која већ неколико месеци ради на измени прописа који регулишу ову област.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од битних новина је да у будуће извршитељи неће моћи да продају једину некретнину, под одређеним условима, појединцима и породици који би после те продаје практично остали на улици. Такође, требало би и да се преиспита део плате или пензије која може бити предмет извршења, пише Дневник.

Да се ради о измени која је и више него неоходна говори и то да је овај начин намирења доспелих обавеза доста чест. Тако је 2017. године преко извршитеља продато чак 3.736 некретнина или по 300 сваког месеца. У каквом су се положају данас нашли неки од тих људи не треба посебно објашњавати.

О изменама Закона о извршењу и обезбеђењу министрака правде Нела Кубуровић каже да се у пракси показало да се непокретна имовина и она покретна веће вредности од потраживања продају и због дугова мање вредности.

„Мора се водити рачуна о начелу сразмере и преиспитати да ли се начело сразмере на одговарајући начин примењује“, каже Нела Кубуровић.

Извршитељи неплаћене обавезе често намирују из редовних примања – плата и пензија. Нова решења ишла би на то да је могуће блокирати само половину плате или пензије. Од трећине плате или пензије мало ко у Србији може да живи па дужник тако запада у још веће проблеме и нове дугове, односно чека следеће извршење. Блокада половине примања требало би да им помогне да стану на ноге.

 

 

Извор: Д.Вујошевић/Дневник