Издвајамо Србија

ДОШАО ЈЕ КРАЈ ОТИМАЧИНИ: Неће више моћи стан од 90.000 ЕВРА за 6.000 дуга?!

Фото: Pixabay.com

Ускоро би Закон о извршењу и обезбеђењу требало да се промени, а измене овог Закона требало би да у скупштинску процедуру уђу у првој половини ове године.

Наиме, многи грађани су због дугова од неколико хиљада евра остали без прилично велике имовине и некретнина. То би од наредне године требало да се промени јер је формирана радна група која већ неколико месеци ради на измени прописа који регулишу ову област.

Једна од битних новина је да у будуће извршитељи неће моћи да продају једину некретнину, под одређеним условима, појединцима и породици који би после те продаје практично остали на улици. Такође, требало би и да се преиспита део плате или пензије која може бити предмет извршења, пише Дневник.

Да се ради о измени која је и више него неоходна говори и то да је овај начин намирења доспелих обавеза доста чест. Тако је 2017. године преко извршитеља продато чак 3.736 некретнина или по 300 сваког месеца. У каквом су се положају данас нашли неки од тих људи не треба посебно објашњавати.

О изменама Закона о извршењу и обезбеђењу министрака правде Нела Кубуровић каже да се у пракси показало да се непокретна имовина и она покретна веће вредности од потраживања продају и због дугова мање вредности.

“Мора се водити рачуна о начелу сразмере и преиспитати да ли се начело сразмере на одговарајући начин примењује“, каже Нела Кубуровић.

Извршитељи неплаћене обавезе често намирују из редовних примања – плата и пензија. Нова решења ишла би на то да је могуће блокирати само половину плате или пензије. Од трећине плате или пензије мало ко у Србији може да живи па дужник тако запада у још веће проблеме и нове дугове, односно чека следеће извршење. Блокада половине примања требало би да им помогне да стану на ноге.

 

 

Извор: Д.Вујошевић/Дневник

Loading...
loading...
Loading...