Издвајамо Србија

ДРЕЦУН: Морамо да прихватимо да ће велика Албанија бити створена (ВИДЕО)

Стварање велике Албаније је неповратан процес и верујем да ће она бити створена у овој или оној форми, оцењује Дрецун за „Ново јутро“. Додаје да би се њеним формирањем створио противтег Србији, односно територија која би по својој величини, ресурсима и демографији могла да парира нашој држави.

Година која је за нама била је кључна јер се много тога отворило на начин који одговара нашим државним и националним интересима, каже каријерни дипломата Зоран Миливојевић. Подсећа да је постало јасно да Косово више није завршена прича о којој нема шта да се дискутује, те да је заседање УН у децембру показало је да је свет подељен по питању независности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Косово није држава ни на који начин, реч је о безбедносно неуралгичном простору, и све ово довело је и до тога да се не призна визна либерализација. Косово не може имати други статус од оног који сад има – статус протектората под УН, сагласно Резолуцији 1244 – каже Миливојевић за “Ново јутро”.

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун истиче да је кључни догађај 2018. Године било писмо америчког председника Доналда Трампа, које је дошло као завршетак свега што је било. Уз писмо, јасно је да се отвара простор за разговоре о Косову и Метохији, што очекујемо да ће се дешавати у 2019. години – каже Дрецун.

Оцењује да ће Приштина морати да укине таксе, јер је велики изазов за Албанце да блокирају иницијативу Трампа, ка ои став Русије да косовски проблем треба да се реши, каже Дрецун. Наводи да постоји и други, негативан процес који је нецивилизацијски, реметилачки и дестабилишући.

– Реч је о стварању велике Албаније, и сматрам да је ово неповратан процес. Верујем да ће она бити створена у овој или оној форми, а Албанија све што ради, ради како би отела нашу територију, а њена “песница” је терористичка ОВК – каже Дрецун.

Истиче да је Србија најважнија држава на Балкану, али да јој треба ограничити утицај Русије, за шта је потребан контра-тег, који је нађен у формирању велике Албаније.

– Ако би била створена, по демографији, пространству, по ресурсима, она би била изједначена са Србијом, односно њеним народом. Ово је реална геополитичка процена и то је и у интересу западних земаља. Јасно је да се они не противе стварању велике Албаније – каже Дрецун за Пинк, додајући да не смемо бити толико слепи да не видимо да ћемо у 21. веку имати велику Албанију.

Ову чињеницу, каже, морамо да прихватимо како не бисмо отишли на терен ирационалног политичког понашања.

Говорећи о посети руског председника Владимира Путина, Миливојевић каже да је ово парво време да дође до новог састанка двојице лидера, пре свега јер Србија треба да се определи како ће стратешки да наступи у ситуацији када је очигледно да запад не опомиње понашање Приштине и када се прелази на други методолошки приступ у покушају да се реализује независност Косова.

– Мислим да ће у разговору доминирати тема Косова и Метохије, након чега ћемо имати јаснију ситуацију у вези са следећим корацима. Јасно је да Србија неће дозволити да се о Косову одлучује једнострано – каже Дрецун, додајући да ће ове године главну реч око питања Косова и водити велике силе: Вашингтон, Москва и Пекинг.

Дрецун каже да морамо бити свесни коликим капацитетом располаже Русија када је реч о решавању косовског проблема.

– Русија нам треба да нас ојача код Американаца, јер када Русија залегне иза нас, Американци знају да не може ниједно решење да се прогура без сагласности Руске Федерације – каже Дрецун.

 

Извор: Пинк.рс