Издвајамо Свет

ЕРДОГАНОВА ШАМАРЧИНА АМЕРИЦИ: Нудили му “Патриот” уместо С-400, након његовог одговора су ЗАНЕМЕЛИ! (ВИДЕО)

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Очигледано је да Турска постаје све озбиљнија држава, јер не попушта под америчким континуираним притиском који се из дана у дан појачава

Одбила је и најновију понуду Сједињених Држава да одустане од руских зенитних ракетних система С-400, а да јој у замену, Вашингтон омогући да купи америчке зенитне ракетне системе Патриот.

Loading...

Турски медији пишу да је са задатком да „сломи“ Реџепа Тајипа Ердогана и његове кључне министре – у Анкари боравила „висока америчка делегација“.

Турски војно-државни врх није, међутим, поклекнуо. Одбацио је понуду са којом је стигла америчка делегација.

Нудила је Анкари куповину система Патриот у вредности 3,5 милијарди долара. Али, то Турке није задовољило.

Рачунали су на куповину 20 лансера са 80 ракета-пресретача, али су Американцима саопштили да траже превише новца и да их не задовољњава што Пентагон не пристаје на „предају технологије“ за системе Патриот.

Делегацији Вашингтона је било предочено и да ће Турска С-400 добити три пута јефтиније, односно да ће за 2,5 милијарди долара од Русије добити много више.

Анкара се поново супротставила САД упркос томе што јој је са позиције председника комитета Сената САД за оружане снаге, Џејмса Инхофа, претходно било отворено поручено да се Турска мора определити и изабрати коначно између Русије и Запада.

Вашингтон је протеклих месеци више пута и тајно и јавно`давио` Турску да одустане од С-400, претећи да ће је оставити без већ купљених америчких авиона Ф-35.

На то су Ердоган и шеф турске дипломатије, Мевлут Чавушоглу, одреаговали упозорењем да ће се обратити међународном арбитражном суду.

Чавушоглу је 21. новембра куповину С-400 назвао „свршеном ствари“.

Шеф руске Федералне службе за војно-техничку сарадњу Дмитриј Шугаев је изјавио да ће Турска своје С-400 добити половином 2019. године.

 

 

Извор: Факти.орг

Loading...
loading...
loading...