Издвајамо Регион

ГАЛИЈАШЕВИЋ ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: „Правда за Давида“ служи да СРУШИ Српску и Додика, ево како…

Џевад Галијашевић (фото: ЈуТЈуб)

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић изјавио је да су протести групе „Правда за Давида“ представљали класичан пример инструментализације и злоупотребе једне трагичне смрти с циљем насилног рушења Републике Српске (РС)

Он је у интервјуу за инсајдер.ин оценио оправданим полицијске акције у Бањалуци и насилно уклањање чланова групе „Правда за Давида“ са Трга Kрајине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што су припадници МУП РС урадили је најминималнија примена силе. То се скоро може назвати одсуством примене силе и покушајем деловања бројношћу, присуством и организованошћу – казао је Галијашевић.

На питање какво мишљење има о протестима групе „Правда за Давида“ и акцијама које је полиција предузела на разбијању тих протеста, Галијашевић је одговорио да смо „сведоци покушаја рушења РС који се синхронизовано спроводи из Сарајева и појединих западних центара“.

– Захтеви и мере које су предузеле политичке странке у Сарајеву како се не би формирала власт на нивоу БиХ и нелегално продужио мандат садашњем саставу Савета министара, као и свим безбедносним агенцијама на нивоу БиХ, представљају део те акције – рекао је Галијашевић.

Упитан да ли је полиција РС морала да силом уклања демонстранте и симболе групе „Правда за Давида“ са бањалучког Трга Kрајине, он је навео да „огроман капацитет силе на који држава има право стоји у рукама МУП“.

– Ништа од те силе полиција није користила. Нису кориштени водени топови, ни хемијска средства, полиција није употребљавала електрошокове ни коњанике. Ту чак није била ангажована ни Специјална јединица полиције, већ је то рађено са нивоа Јединице за подршку која припада Полицијској управи Бањалука – рекао је Галијашевић.

Он је оценио да је „полиција применила минималну силу како би прекинула нешто што је свака држава дужна да ради у одбрани од покушаја свог рушења“.

– МУП РС је апсолутно професионално реаговао. Погледајте како то ради француска полиција са “жутим прслуцима“ или како то раде Холанђани и други западњаци с лицима која угрожавају безбедност.

На питање на основу чега тврди да су протести грађана који траже хапшење и процесуирање одговорних за смрт 21-годишњег студента покушај „рушења државе“, Галијашевић је одговио да је „када се узму у обзир догађаји у Београду, начин на који се Kосово одваја од Србије, начин на који уводи таксе од 100 одсто, формира своју војску, начин на који уклања границе са Албанијом, начин на који демонстранти у Београду траже смену министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића, јасно да су ове акције синхронизоване с онима у Бањалуци и да представљају више од обојене револуције“.

– Овде се ради о геополитичком пројекту. Он подразумева дестабилизацију српског етничког и политичког простора, рушење и слабљење српских држава на Балкану. То се ради сложеним обавјештајним операцијама – казао је Галијашевић.

Упитан „какве везе убиство Давида Драгичевића има с тим“, он је навео да је то „тако што је овде искоришћена ситуација око трагичне смрти једног дечака који је на улици живио и на улици страдао“.

– Искоришћена је да се сруши Република Српска, па чак да се тај вирус пренесе и даље на Србију. Ово што се десило у Бањалуци представља невиђену срамоту. Један средњоевропски град доведен је у мрак обавештајног лудила коме је алиби нерад тужилаштва и правосуђа – оценио је Галијашевић.

Он је додао да се „не може од градских власти, председника РС, председавајућег Председништва БиХ нити од Владе РС тражити да се проблем реши“.

– Проблем је у рукама правосуђа. Већ хиљаду пута је поновољен став да је то правосуђе реформисано на западни начин и да је од Запада контролисано. Судије и тужиоци се бирају у Сарајеву, па чак и ови што седе у Бањалуци. Објективно, овакво правосуђе представља највећи проблем. Покушаји да се тај евидентан проблем пренесе на политичку причу, да се користе енглески полтрони у политичким странкама који ће протесте учинити насилним, то је већ поље кривичне одговорности. То је отворени покушај рушења државе – рекао је Галијашевић.

На питање каква је његова безбедносна прогноза за регион у 2019. години, Галијашевић је навео да ће „највеће проблеме и даље правити Kосово“.

– То је простор организованог криминала, трговине дрогом, људима, људским органима. Kосово је дато у руке терористичкој ОВK, а оно је истовремено и база НАТО за дестабилизацију региона. Kосово ће и 2019. представљати највећи безбедносни проблем за Балкан, исто као што ће украјинска криза представљати проблем за целу Европу – казао је Галијашевић.

Он је казао да „што се тиче Републике Српске, јасан политички став о природи протеста и о деструктивном деловању групе “Правда за Давида“, као и о умешаности политичких фактора у тај протест доводи институције система у једноставну позицију“.

– Примена закона за све мора бити једнака. Око примене закона нема компромиса, уступака, нема флексибилне или селективне примене. Нико није лишен одговорности пред законом. Тада ће и ова криза бити угашена, као и неки други покушаји дестабилизације РС у прошлости. Сетите се кад су пре неколико година биле попаљене све кантоналне институције у Федерацији БиХ. Све је кренуло из Тузле, а завршило се у Зеници, Мостару, Сарајеву. Такве ситуације Запад повремено режира да би БиХ враћао назад и да би и даље стварао климу нестабилности. Они тиме правдају себе, а управо су они највећи непријатељи стабилности БиХ – оценио је Галијашевић.

 

Извор: Тањуг