Издвајамо Србија

ГОСПОДАР КОСОВА ОДЛУЧИО! Он повлачи све конце, Харадинај и Тачи се не питају ништа!

Председник тзв. Косова Хашим Тачи изјавио је да је потпредседник владе Енвер Хоџај иницирао увођење такси на робу из Србије, а лидер Демократске партије Косова Кадри Весељи, коме је надимак „Господар Косова“ предложио да износе 100 одсто, тако да премијер Рамуш Харадинај није био укључен у ту идеју, наводе данас приштински медији

Фото: Јутјуб

– Хоџај је иницирао таксу од 10 одсто, као резултат развоја односа између Косова и Србије, а касније је Весељи предложио да оне износе 100 одсто – рекао је Тачи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је изразио очекивање да ће Хоџај и Весељи о таксама разговарати са другим члановима владајуће коалиције и шефовима институција.

– Хоџај је то иницирао, Весељи подигао на 100 одсто, а влада је само гласала. О таксама нисам разговарао са Харадинајем, јер није био укључен. Харадинај и други су о томе гласали у влади – изјавио је Тачи, који је исказао спремност да се размотри одлука о таксама, уколико се отвори пут коначном споразуму са Србијом, уз гаранције Вашингтона.

Влада Косова је, међутим, поручила да не мења став о таксама.

– Став владе о таксама је јасан – поручено је из Харадинајевог кабинета.

Харадинајев економски саветних Хаки Шатри је рекао да Тачи није разговарао са премијером о таксама.

– Тачи би требало да представља интересе косовске државе и нема никаква овлаштења за промену владине одлуке о таксама – изјавио је Шатри.

Копредседавајући косовске делегације за разговоре са Београдом Шпенд Ахмети је навео да ће представницима Европске уније данас бити речено у Бриселу да само Влада Косова може повући одлуку о таксама на робу из Србије.

Други копредседавајући Фатмир Љимај је изјавио да таксе неће бити укинуте док Србија не призна независност Косова.

– Србија не признаје косовска документа. Наше фирме су суочене са милионима препрека за улазак на српско тржиште. Када Србија призна Косово и постигнемо споразум, таксе ће постати непотребне – рекао је Љимај.

Коха Диторе пише да се представници ЕУ надају да ће делегација Косова одиграти конструктивну улогу, пружајући подршку укидању такси и Тачијевим напорима за постизање споразума са председником Србије Александром Вучићем.

 

 

Извор: Информер/Агенције