Издвајамо Србија

ГРАЂАНИ, ОПРЕЗ! ПЉУШТАЋЕ КАЗНЕ! Инспекција врши контроле за неочишћени снег и лед испред кућа

Лекари Хитне помоћи од јутрос због снега имају пуне руке посла, повећан је за 30 одсто број позива са јавних места због падова на улици и ломова костију. Очекују још већи број позива.

– За сада стижемо све пацијенте да збринемо. Проблем нам представља то што су очишћене само главне улице, али нису споредне, па се теже долази до пацијената – појашњавају у Хитној за Тањуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише је пацијената са преломима руку и ногу, а све их збрињавају на ортопедији Земунске болнице.

Због изломљених кукова и ногу на снегу и леду београдска Хитна помоћ имала је пуне руке посла у и децембру. Прошетавши се градом, нисте могли да не приметите да испред многих кућа и зграда није било почишћено. Комунална полиција реаговала је зато 35 пута и издала два прекршајна налога.

Мада су предвиђене казне 5.000 динара за грађане, 25.000 за предузетнике, а највише за правна лица, у које спадају и стамбене заједнице – 50.000 динара, велики број оглушио се о прописе током децембарске вејавице. Снег и лед нестали су тек када су се отопили са температурама у плусу последњих дана у години, упорни рецепт несавесних грађана, који ће највероватније бити примењен и од данас са првим падавинама ове године у престоници.

– У децембру 2018. године, комунални полицајци поступали у 35 случајева поводом неочишћеног снега, леда и леденица, по пријавама грађана, као и самосталним поступањем, којом приликом суиздали два прекршајна налога због поступања супротно одредбама Одлуке о комуналном реду – рекли су из Секретаријата за информисање.

Када почне снег да пада, комунална инспекција почиње да врши контроле за неочишћени снег и лед. Субјекти који су под назором обавештавају се о обавезама, а након престанка падавина инспектори проверају да ли је снег очишћен. У случају да није покреће се управни поступак и издају се прекршајни налози.

За уклањање снега и леда са тротоара ширине до 5 метара који се налази испред зграде, и пословне и у изградњи, леденице одговорни су власници и закупци, према Одлуци о комуналном реду Града Београда. У случају да није могуће уклањање леденица са зграде мора бити постављен знак упозорења на опасност од обрушавања ледница и одговарајуће запреке ради обилажења.

 

 

Извор: Информер/Телеграф