Издвајамо Србија

ХАРАДИНАЈ ТОТАЛНО ПУКАО! ЗА ПОВЛАЧЕЊЕ ТАКСИ ТРАЖИ: Столицу у УН, чланство у ЕУ, РАТНУ ОДШТЕТУ од Србије

Фото: Јутјуб

Премијер самопроглашеног Косова, Рамуш Харадинај, испоставио је у понедељак писмо земљама Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија), као и специјалном представнику ЕУ за Косово, у које је навео услове Приштине да суспендује таксе које су уведене Србији

Харадинај је на Фејсбуку објавио садржај писма, у којем се наводе услови.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Његов садржај преносимо у целости:

Након изјашњавања Међународног суда правде да је косовско проглашење независтности 2008. године у оквиру правних граница, УН су усвојиле Резолуцију 64/298 (2010) која привата садржај мишљења суда и подржава „спремност ЕУ да посредује преговорима две стране“.

Наш је снажан став да обиман и правно обавезујући споразум између Косова и Србије може да се постигне у току 2019. године, који би решио сва питања, укључујући ратну одштету, права мањина у обе земље, као и различите економске, социјалне и културне ставке – и који би водио ка међусобном признању и учлањењу Косова у УН.

Тзв. Влада Косова је 21. новембра 2018. године увела тарифе од 100 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине. Тарифе су одговор на континуирано и упорно кршење ЦЕФТА споразума, и чинова агресије који имају за циљ да унизе државу Косово.

Тзв. Влада Косова ће суспендовати таксе чим се испуне сви наведени услови:

САД и ЕУ предузму практичне кораке да покрену и подрже међународну конференцију са циљем прихватања правно обавезујућег споразума између Косова и Србије, како би се решили сви проблеми између две земље – Конференција треба да почне у најкраћем могућем року након што се испуне сви услови наведени у ставкама испод, од 2 до 5, и да се заврши у року од 14 дана:

САД и ЕУ дају јавно обећање и гаранције да конференција неће прихватити:

Било какво прекрајање тренутних граница Косова, поделу Косова, или замену територија било какве врсте.

Давање извршних овлашћења било ком облику удруживања српских општина на Косову, или било ког другог аранжмана који крши Устав Косова.

Мере било које природе засноване на концесијама које су биле пре 17. фебруара 2008. године.

Након што ЕУ дају додатне и јавне гаранције да:

Да ће безвизни режим за грађане Републике Косово бити на снази пре почетка Конференције.

Да ће енергетски споразум бити склопљен у Бриселу између Београда и Приштине, и потпуно оперативан, пре почетка Конференције.

Након што Србија укине све нецаринске баријере које су наметнуте на кретање робе са Косова, као и сва незаконита ограничења у трговини услугама и кретању људи са Косова у Србију.

Председник Србије, премијер, или министар иностраних послова јавно потврде да ће престати све политике и акције било које природе усмерене против тежњи Косова као суверене државе, било локално, регионално или међународно.

Тарифе ће бити одмах поново уведене ако се Конференција не заврши свеобухватним и обавезујућим споразумом између Косова и Србије који, између осталог, предвиђа узајамно признавање и чланство Косова у УН. Тарифе ће бити поново наметнуте касније ако не буде имплементације обавезујућег и свеобухватног споразума који проистекне из конференције.

 

 

Извор: Gazeta Express/Информер