Регион

ХРВАТИ У ПАНИЦИ ЗБОГ МАПЕ ВЕЛИКЕ МАЂАРСКЕ, СРБИЈИ СУ УЗЕЛИ ЦЕЛУ ВОЈВОДИНУ: Шта је истина иза ове ФАШИСТИЧКЕ ИГРЕ?

Pixabay.com

Појединци из мађарске дијаспоре повезали су се како би дистрибуирали налепнице које приказују њихову државу у данашњим границама, а којих више ни нема на тржишту

Експеримент сам проводио две године. Kад год бих дошао на бензинску пумпу у Мађарској, питао бих продају ли налепницу за аутомобил која представља Мађарску у њеним данашњим границама. Никада нису имали такву, али су често имали ону која приказује историјску “велику Мађарску”, открива Мађар с берлинском адресом за хрватске медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Габор Чех је покретач кампање “Get Real Hungary!” (која би се могла превести као “Освести се, Мађарско!”, “Опамети се” или пак “Спусти се на земљу”).

Са својим је истомишљеницима, углавном Мађарима који не живе у својој земљи, већ у Великој Британији, Њемачкој и Аустрији, покренуо споменуту кампању за прикупљање новца на интернет платформи Индиегого како би се у дистрибуцију у Мађарској пустиле налепнице за аутомобиле с ознаком државе и мотивом мађарске територије, али у данашњим границама.

Kампања тврди да домољуби у бројним земљама на своје аутомобиле постављају налепнице у облику територија својих држава, али је Мађарска итузетак јер тамо возачи преферирају налепнице с мотивом “велике Мађарске”. Хрватске читатеље посебно би могло занимати то што те налепнице својатају и леп комад територија Хрватске.

Но, није само Хрватска у питању, јер карта “велике Мађарске” коју, према речима организатора кампање, преферирају мађарски возачи укључује и делове данашње Аустрије, Румуњске, Словачке, Словеније и целу Војводину. Посебно се надају да ће привући грађане тих земаља да учествују у кампањи. У саопштењу које су послали лидери кампање “Гет Реал Хунгарy!”, наводе да чак девет од десет власника аутомобила користи налепнице са “застарелом” картом. – На пример, у Аустрији је позната прича о “великој Мађарској” која укључује део територија и њихове земље па сам из разговора с некима од њих схватио да благонаклоно гледају на нашу кампању – наставља Цсех.

Kампања жели преко специјализоване странице Индиегого да прикупи 97.849 еура од више од 11.000 спонзора у регији. Најнижа цена коју нуде јест седам еура и укључује приступ апликацији “Гет Реал Хунгарy!”. Она корисницима омогућава приказивање начина на који ће налепница “Гет Реал Хунгарy!” изгледати умјесто старе налепнице неисправног облика. Тим новцем желе да дистрибуирају нове, исправне налепнице од којих ће пола поделити бесплатно, а половину дати у продају. Уз сваки купљени пакет на страници Индиегого, појединачни спонзори кампање добијају аутонаљепницу с картом земље по избору. До уторка су прикупљена 792 еура.

Мађарска је позната као земља у којој живи и делује низ националиста и оних који жале за мађарским границама какве је та земља имала пре 1920. године. Тамошња је опорбена странка Јоббик, позната као једна од најекстремнијих десничарских странака у Еуропи, последњих година често заговарала Мађарску у ширим границама од данашњих. Но, Чех ту тенденцију види и код мађарског премијера Виктора Орбана, који је члан групације Европске народне странке (ЕПП), но познат је и као политичар код којег је национални сентимент једна од главних идеолошких подлога.

Орбан је сам на свом аутомобилу имао налепницу “велике Мађарске”, а карте с тим мотивом могле су се видети и у његовој канцеларији – појашњава Чех. Мађарски је премер иначе дошао у велики сукоб с европским институцијама због, како део европских политичара то види, непоштовања демократије у својој земљи те стављања мађарског правосуђа под контролу своје етатистичке странке Фидесз. Управо се због тога саговорник иселио пре годину дана из Мађарске, након што је у њој живио 40 година.

– Данас у Мађарској не постоји независно судство нити правна сигурност. Све је под контролом једне странке. Мађарска још није диктатура, али постоји ризик да се развије у њу. Не постоји сигурност за појединца – сматра Чех.

На питање сматра ли да идеја “велике Мађарске” заиста егзистира као симбол међу мађарским националистима или се ипак ради о нечему мање озбиљном, односно да им служи за забаву, Чех нам каже да је управо утврђивање тога један од циљева кампање. Он и његова организација зато кажу: “Желимо да покренемо дискусију”.

Чеха су питали је ли имао проблема због своје кампање.

– Испод видеа на YоуТубеу који смо поставили морао сам, нажалост, модификовати коментаре јер је било међу њима чак и оних који су ми желели смрт – рекао је тај активист. За то време, поглед на налепнице које “рекламирају” и хрватску територију понешто забрињава и подсећа на динамичну и тешку историју Средње Европе.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/vecernji.hr