Издвајамо Свет

„ИМАТЕ РОК ДО ПЕТКА!“ Хрватски УЛТИМАТУМ Израелу, Загреб ИМА ЈЕДАН ЗАХТЕВ, НЕПРИХВАТЉИВО за САД

Хрватска ће званично затражити одговор од Израела да ли је спреман да испоручи америчке авионе Ф-16 оне конфигурације коју је понудио и с којом је победио на тендеру у марту прошле године, а у супротном, тендер ће бити поништен.

Kако се наводи, из Израела није стигло никакво обавештење о проблемима јер о њима преговарају САД и Израел, док Хрватској, као трећој страни, тек на увид стижу документи које оне размењују.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист наводи да су амерички државни секретар Мајк Помпео и израелски премијер Бењамин Нетанијаху разговарали о томе у Бразилу на инаугурацији новог бразилског председника, али да договор није постигнут.

Американци и даље остају при ставу да Израел сме да прода Хрватској само оригиналну верзију авиона, без учињене надоградње, што је за Хрватску неприхватљиво.

У хрватском Министарству одбране наводе да Израел има рок до петка за слање одговора Американцима, и да очекују да ће и хрватска страна да сазна шта пише у договору.

Лист наводи и да је најреалније очекивати излазак из договора са Израелом и поништавање тендера, након чега ће се одлучити да ли да се распише нови тендер или да се обаве директни преговори о другачијој куповини.

 

Извор: Тањуг