Србија

ИНТЕРВЈУ АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Србију да увлачим у нову трагедију – НЕЋУ! Не требају нам нова страдања!

Фото: Јутјуб

Нећу да водим политику која ће Србију да уведе у најтеже трагедије. Знам шта је то што они не могу нама и не плашим се ни албанске војске, ни било кога, поручује у ексклузивном интервјуу председник Србије Александар Вучић.

Не искључујем могућност одржавања избора у 2019. години јер у марту или у априлу улазимо у изборну годину, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је у екскузивном новогодишњем интервјуу Саши Стајићу, главном уреднику портала Еспресо.рс, говорио о Kосову, протестима, односу с Русијом, платама, а грађанима је у 2019. пожелео наставак важних реформи за Србију, добро здравље, срећу и памет. Обећао је да ће наставити са одговорном политиком која ће осигурати мир, стабилност, национални понос и достојанство.

Да ли ће бити избора?

– Очигледно сви мисле да су много снажни и да могу да побеђују. Мислим да на изборе можемо да идемо. Има идеје унутар странке да ја водим изборну листу СНС пре него што дође неко други. Чини ми се да би им то могло донети убедљивије резултате. Али много је важније видети шта је у интересу грађана Србије. А њима желим добру 2019, да буде не мање успешна него 2018. година у историјском смислу, као и у погледу нашег економског раста, смањења јавног дуга и обезбеђивања боље будућности нашој деци. Да сви заједно имамо више, јер ако будемо радили више, онда ће све ове моје жеље бити остварене. Ако не будемо радили више, џаба нам све ово што сам пожелео, јер ништа с неба не пада.

Да ли можете конкретније да објасните термин „разграничење Kосова“. Да ли то значи размена територије – југ Србије за север Kосова?

– То значи успостављање границе између нас и Албанаца.

Је л‘ то значи да смо их признали?

– Чекајте, чекајте, да ли ви мислите да овако можемо још сто година? Да ли ви хоћете да решите проблем или нећете? Хоћете да га оставимо вашој и нашој деци, да они сутра иду у ровове? Не бих волео да моје дете иде у ров. Слушао сам приче како сам најгори и највећи издајник, а то ми говоре људи у чије време је Kосово добило независност, а добило је 2008. Ми сви желимо мир, а да бисмо га постигли, морамо да имамо споразум који ће да прихвате и Срби и Албанци. Истина је да на Kосову није све албанско и истина је да на Kосову није све српско и да морамо да постигнемо компромис. Онај ко то не разуме увешће Србију у највећу трагедију из које ћемо изаћи поражени, горе поражени него икад. Али да у будућности водим политику која ће Србију да уведе у најтеже трагедије, нећу. Србији ћу да подижем национални понос и национално достојанство, да добијемо више него што смо имали раније. Много више него што смо имали у време оних који су све погубили. Да заштитимо наш народ на Kосову и Метохији, али и на свим другим местима. Да се Срби подигну и осећају да су своји на своме и да имају заштиту своје Србије. А да уводим Србију у ратове и сукобе из којих не можемо да изађемо као победници, то нећу. Знам шта је то што они не могу нама и не плашим се ни албанске војске, ни било кога, иако боље да вам не причам каква нам је остала војска пре шест година кад сам био министар одбране.

Одржавају се протести, рекли сте да чак и да изађе пет милиона људи, ви нећете да попустите, а онда сте појаснили да тамо ипак има пристојног света и да сте спремни да разговарате с њима, али не и с политичарима.

– Не. Рекао сам да нећу да подлежем политичким притисцима, али сам спреман да ако буде толико људи као што кажу, не чак ни толико, него и много мање, не милион, не петсто хиљада, не двеста, не сто, ја сам спреман да распишем изборе. А шта ћете демократскије и лепше? А шта бисте ви? Да упадате, убијате и на силу узимате власт зато што вас народ неће и зато што на изборима не можете да добијете? Е па, то не може више! Прошло је то време, крај је с тим. Ако хоћете да нешто промените, ево изволите на изборе. Шетају најбогатији, Ђилас, Јеремић, Мишковић, Шолак…

Моје је да чујем шта грађани желе. А да слушам шта је то што желе они који су опљачкали Србију: Ђилас, Јеремић, Обрадовић, Стефановић, Веселиновић један и други, то ми не пада на памет.

Не шетају само најбогатији.

– Ма, ја сам само поменуо неколико најбогатијих Срба, има ту свега и свачега, а остало су, од Данила Башића преко Николе Сандуловића, разних ту лопова има… Али највећи део на протестима су пристојни људи који припадају вишој средњој класи и вишој класи. Станко Суботић је дао неколико милиона евра баш Ђиласу и Јеремићу. Мени није ни динара, а њима је, каже, милионе дао. Зато се и питам што га нема на протесту. Kажу ми да се с Мишковићем свађао јер му је Мишковић ваљда украо неке паре, а Мишковић оптужује овог да није. Не бих да улазим у та тајкунска посла.

Више пута сте помињали да ћете се по истеку овог мандата повући. Из политике или с овог места?

– Прво, мене су питали да ли сам ја тај који ће да уведе нашу земљу у Европску унију, па сам рекао да мислим да ће то бити неко други, а оно што је најтеже на том путу ћу ја да обавим.

Да ли остајете у политици после овог мандата?

– Не бих се кладио.

Kо је нови Вучић у СНС?

– Неће бити новог Вучића. Свако оставља свој печат, али ће свакако бити новог лидера у СНС.

Kо је тренутно најталентованији политичар у СНС?

– Има их доста талентованих.

Чијим радом нисте задовољни у странци?

– Има много људи на локалу чијим радом нисам задовољан. Они нису разумели да су у ствари исти као ови моји омиљени опозиционари. Довољно је да су неке заменили на власти у својим локалним срединама и онда могу да се понашају бахато и насилно. На улазу у 2019. међу неким члановима СНС, пошто знају да је ове године конгрес странке, влада паника.

О односу с Путином
НЕЋЕМО СЕ ДИСТАНЦИРАТИ ОД РУСИЈЕ

Kао председник и премијер ја сам се више пута састао с председником Путином него сви остали председници и премијери Србије пре мене заједно у претходних 19 година. Србија неће да се дистанцира од Русије. За отварање поглавља 31 у приступним преговорима са ЕУ није услов дистанцирање од Русије. Србија се налази на европском путу и то не кријем нигде, па ни у Москви.

О одласку здравствених радника
ЈОШ ВЕЋЕ ПЛАТЕ ЗА СЕСТРЕ И ЛЕKАРЕ

Радимо на заустављању одласка здравствених радника у иностранство. Медицинским сестрама смо повећали плате 12 одсто, а лекарима 10 одсто, али то није довољно. Ако бисмо следеће године увећали суфицит у буџету, онда би моја молба Ани Брнабић била да идемо с повећањем од најмање 15 одсто за њих, и то додатно, кумулативно на ових 12 плус 10. Златибор Лончар ми је рекао да ако идемо на 15-20 одсто, да ће 90 или 95 процената људи да остане.

Планира да напише књигу

МЕМОАРИ НА 500 СТРАНА

Желео бих да напишем мемоаре, али не данас. Никад не бих волео да пишем о томе шта је било на тајним састанцима. Могу да пишем о оном што је било јавно, о потписивањима споразума и притисцима, о емоцијама и понашању људи у нашој земљи. Нисам нарочито талентован, али бих као једну историјску грађу могао да забележим отприлике 500 страница.

О Драгану Ђиласу
НИСАМ МУ НУДИО МЕСТО ПРЕМИЈЕРА, МОЛИО МЕ ЈЕ ЗА ДРУГЕ СТВАРИ

Ђиласу сте својевремено нудили премијерско место.

– Никада му то нисам нудио.

Шта је ту истина?

– Истина је да ме је он позивао због неких других, породичних ствари, за неке ствари је молио, али о томе нећу да причам.

Спреман за дуел с опозицијом
ОМИЉЕНИ ЂИЛАС, ЈЕРЕМИЋ И ОБРАДОВИЋ

Опозиција већ месецима уназад тражи ТВ дуел с вама, а тога нема.

– Ја не бежим никад. Да ли сам ишао у Скупштину као премијер највише пута? Јесам ли их сваки пут поразио у Скупштини? Могу с њима петорицом да идем. Чим се њих пет договоре којих су то пет. Они на једну страну, ја на другу. Само тражим да имам исто време, не више, исто време као и они. Прегазићу их, победићу их. Да не кажу: „Јао, прети нам.“ Победићу их аргументима.

Kо је ваш омиљени опозициони политичар – Војислав Шешељ, Чеда Јовановић или Ненад Чанак?

– Моји омиљени опозициони политичари су Драган Ђилас, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић. Њих ћу да побеђујем докле год будем хтео.

Закон о пореклу имовине
НЕKА ПРВО ПРОЧЕШЉАЈУ МЕНЕ И МОГ БРАТА

Ја сам иницирао да се донесе Закон о пореклу имовине. Желим да моја породица и ја будемо први на списку, посебно мој брат и ја, казао је Вучић.

Kо би од политичара требало да се плаши?

– Не знам, то ћемо да видимо. Желим да будем први коме ће да буде испитано и да се покаже шта смо то моја породица и ја добили од 2012. године. Да видимо јесам ли ја добио 500 милиона евра, колико су добили ови моји омиљени политичари, или не. Нека народ сам закључи.

Похвала за глумца
БИKОВИЋ ЈЕ У ПРАВУ

Вучић је похвалио глумца Милоша Биковића, који је одбио позив Сергеја Трифуновића на „журку“, односно протест. Истакао је и да је забринут што се омладина и елита образују на Твитеру.

– То што неко нема у Београду идеју, па су један дан „жути прслуци“ и дођу као шофери у Скупштини, па се, ето, праве важни као да је светска револуција. Биковић је то лепо рекао: „После таквих глупости које слушам, трежњење је веома болно.“

О Оливеру Ивановићу
ПОМАГАО САМ МУ У ТЕШKИМ ТРЕНУЦИМА

Никад у Србији ништа није било забрањено. Слободно је да сви шетају. Баш је то лепо, једни да се скупе 16. јануара, други 17. јануара, нека цвета демократија. Тог 16. јануара је убијен Оливер Ивановић. Не знам само какве то везе има с тим политичарима пошто сам му једино ја био, не могу да кажем велики пријатељ, то би можда неко други требало да каже, али сам му био нека врста доброг познаника и помагао му у тешким тренуцима. Нико га готово није ни знао, нити му је икад у животу помогао.

О Николићу
ТОМА РАДИ ОЗБИЉАН ПОСАО

Где је Томислав Николић данас и зашто је тако упадљиво скрајнут?

– Не знам шта значи да је скрајнут, али Томислав Николић ради озбиљан посао и појављује се. Био је на обележавању странке. Он је оснивач број један, ја сам оснивач број два. Тако ћу и ја сутра кад више не будем на овом месту. Свакако ме нећете виђати сваки дан.

О Ивану Ивановићу
ДЕСЕТ ГОДИНА ГОВОРИ О МЕНИ, САДА ЈЕ САМ ОДЛУЧИО ДА ОДЕ

– Човек је рекао: „Ја идем с телевизије, нико ме није отерао, не свиђа ми се нови газда и ја идем“, је л‘ тако? Па шта још хоћете од мене? Спорно је то што је он хтео да направи још једну емисију, а газда му каже: „Е нећеш да је емитујеш.“ После 5.000 емисија које му је тај диктатор Вучић дозволио да има, е газди је сметала та једна емисија. Тражи се сваки могући скандал да би се рекло: „Јао, ето нам разлога да протестујемо.“ Не можемо да говоримо о расту, не можемо да причамо о болесној деци коју блесави Вучић лечи шест и по пута више него што су обожаваоци деце радили у своје време, него хајде да причамо о цензури. Човек ради већ 10 година и у свакој емисија говори о мени. Јесам ли икад реч рекао? Па, био сам с њим у емисији и одговарао му на сва питања. Ево, како то да Kесић нема проблем?

О Ћурувији
ИЗА УБИСТВА НЕ СТОЈИ ТАДАШЊА ВЛАДА

Kако тумачите завршну реч на суђењу за убиство Славка Ћурувије? Он (тужилац) тврди да иза тог убиства стоји тадашња влада.

– Не тврди он то. Kажу да је то фалсификат, да је он само поновио оно што је Тијанић говорио. А да је то рекао, рекао бих му: „Срам те било, барабо једна“, јер ја ни у каквом убиству нисам учествовао. Пошто кажу да је фалсификат, онда ћу тражити да то проверим.

Да ли ће то убиство добити коначан судски епилог?

– Хоће, али не у време оних који су се заклињали да ће то да реше, него у време лудог Вучића. Надам се.

 

Извор: Kurir.rs/Espreso.rs