Издвајамо Регион

ИВАН ЂАКИЋ ОСЛОБОЂЕН: За објаву одрубљене главе Србина на Фејсбуку, одређене МЕРЕ ОПРЕЗА!

Фото: Фејсбук принтскрин

Жупанијски суд у Бјеловару одлучио је данас да не одреди притвор Ивану Ђакићу, сину посланика у хрватском парламенту, Јосипа Ђакића, који је на фејсбуку, на дан православног Божића, објавио ужасавајућу фотографију усташе који у руци држи одрубљену главу Србина

Како је пренео портал Индеx, Ђакић је пуштен уз мере опреза редовног јављања полицији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Суд у Бјеловару је на рочишту одлучивао о предлогу вировитичког Општинског државног тужилаштва за одређивање једномесечног притвора Ђакићу (22), због опасности од понављања казненог дела јавног подстицања на насиље и мржњу.

Иван Ђакић приведен је у просторије Жупанијскога суда у Бјеловару око 16.45, у пратњи адвоката.

Како се наводи, доведен је с лисицама на рукама.

Иако је Ђакић јуниор одмах избрисао фотографију са поруком, његов говор мржње и подстицање на насиље осудили су хрватска влада и владајућа ХДЗ, чији је био члан из које је, према неким медијима јуче по кратком поступку избачен, а према некима се наводно сам исписао.

Отац младића, Јосип Ђакић, извинио се у име сина и рекао да га тако није васпитао.

Све ове осуде дошле су након што је лидер Самосталне демократске странке Срба у Хрватској, Милорад Пуповац, на ванредној конференцији за новинаре оценио да је пост Ивана Ђукића језиви говор мржње и позив на напад на Србе.

Пуповац је рекао да је таквих ситуација већ превише и да је изгубио сво поверење у хрватско правосуђе јер ниједан случај до сада није адекватно санкционисан.

Поручио је и да ако надлежни нешто не предузму против поступка младог Ђакића, кривичну пријаву, најавио је, поднеће српска заједница.

Лидер СДС С је поручио и да је за ово кривично дело предвиђена казна затвора од три године.

Загребачки Вечерњи лист пише да се чека да се у Хрватској донесе закон који би требало да омогући кажњавање недопуштених понашања на интернету, а Заштитница грађана је раније упозорила да четири пута мања Естонија има веб-полицајце, а да их Хрватска још нема.

Иван Ђакић, бивши ХДЗ-овац који се терти за говор мржње и позив на насилништво над Србима тврди да оваква прашина у јавности не би била подигнута да је неко други то учинио.

– Мени је жао да се то догодило, али сви греше. Да нисам то ја објавио, да је неко други објавио, не бисте ви ни дигли прашину, тако да ето – рекао је Ђакић новинарима после пуштања из притвора – прено је Индеx.хр.

Он је рекао и да су му одређене мере јављања у Вировитици идућих петнаест дана.

 

 

Извор: Информер/Тањуг