Издвајамо Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ТАЈНЕ АМЕРИЧКЕ СЛУЖБЕ: Балкан ће ГОРЕТИ, могуће избијање ВОЈНОГ СУКОБА у 2019!

У извештају америчког директора Националне обавештајне службе Данијела Коатса, који приказује безбедносне процене претњи у свету у 2019. години, за Балкан се наводи да ће постојати низак ниво ризика од насиља

„На Западном Балкану готово сигурно ће и даље остати неки ризик ниског нивоа од избијања насиља и могућност отвореног војног сукоба током 2019. године“, наводи се кратко у одељку „Балкан“ у оквиру извештаја на 42 стране којима је обухваћен цео свет.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Део који се односи на безбедносну ситуацију у Европи, издваја три проблематична питања – регион Западног Балкана, Турску и излазак Велике Британије из ЕУ.

Између осталог, за Турску пише да „турске регионалне амбиције, неповерење према САД и растући ауторитаризам турских лидера компликују билатералне односе и чине Анкару спремнијом да оспорава америчке регионалне циљеве“.

Извештај је највећи део посветио светским жариштима као што су Сирија, Ирак, Нигерија, Јемен и претњама такозване Исламске државе али и нуклеарном програму Северне Кореје, свемирском наоружању, наоружању за масовно уништење…

Извештај о безбедносним претњама представљен је 29. јануара пред Сенатским одбором за обавештајна питања.

 

Извор: Тањуг