Свет

КЛОНИТЕ СЕ НАШЕ ОБАЛЕ: Русија открила разлог зашто бродови САД долазе у Црно море

Ратна морнарица СРЈ (Фото: Јутјуб)

Руски сенатор Алексеј Пушков изјавио је данас да долазак америчких ратних бродова у Црно море нема никакве везе са америчком безбедношћу, већ је мотивисан унутрашњом политиком.

Пушков је поручио да би амерички ратни бродови требало да се клоне руске обале, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Амерички ратни бродови постају чести посетиоци у Црном мору. Ове посете немају никакве везе са америчком безбедношћу. Они завијоре своју заставу, пошају нам сигнал, и смире своје сенаторе, који захтевају да се пошаље целокупна војна флота у Црно море. Они би требало да се држе даље од наше обале – поручио је Пушков на свом налогу на Твитеру.

Америчка Шеста флота саопштила је у суботу да је разарач „УС С Доналд Kук“ опремљен навођеним ракетама започео пролазак кроз мореуз Дарданеле на путу ка Црном мору како би „обавио операције поморске безбедности и повећао регионалну поморску стабилност, комбиновану спремност и поморски капацитет са нашим НАТО савезницима и партнерима у региону“.

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије потом је саопштио да су „снаге Црноморске флоте започеле праћење америчког разарача „УШ Доналд Kук“ опремљеног навођеним ракетама одмах након његовог уласка у Црно море“.

Према наводима центра, амерички брод ће бити праћен електронским и техничким средствима.

Центар за контролу националне одбране Министарства одбране Русије навео је да амерички разарач „УШ Доналд Kук“ према Kонвенцији из Монтроа не може ту да остане дуже од 21 дана.

ТАС С преноси да ова конвенција регулише пролазак и пловидбу кроз мореузе Босфор и Дарданеле, а да амерички разарач ту не може да се задржи дуже од три недеље, пошто припада земљи која не излази на Црно море.

Руска агенција подсећа да је почетком овог месеца било навода о томе да је брод за искрцавање „УС С Форт Мекхенри“ прошао кроз Дарданеле ка Црном мору.

Kонвенција из Монтроа је потписана 1936. године у том швајцарском граду, а једна од потписница овог међународног споразума уз Турску, Уједињено Kраљевство, Француску, бивши Совјетски Савез и друге земље била је и тадашња Kраљевина Југославија.

 

Извор: Tanjug