Издвајамо Православље

КО СЕ КРСТОМ КРСТИ – ТАЈ КРСТОВДАН ПОСТИ: Сутра је ВЕЛИКИ ПРАЗНИК а ово ОБАВЕЗНО треба урадити..

Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан

ЈУТАРЊА МОЛИТВА: Чим отворите очи изговорите ове моћне речи, и цео дан ћете бити испуњени спокојем и срећом 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква 18. јануара слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру.

Празник се везује за славу крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен светом Јовану Крститељу, који га је крстио у реци Јордану.

Верници Српске православне цркве и други православни хришћани славе Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.

МОЛИТВА ЗА ДАНАШЊИ ДАН: Ако немате среће данас изговорите ове моћне речи! 

Према предању, први који су примили хришћанску веру и прве поуке нове вере помињу се као катихумени или – оглашени, док је у српској цркви и народу дан крштења првих хришћана познат као – Зимски Крстовдан.

Зимски Крстовдан слави се увек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.

У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Христос.

У православним храмовима се на Крстовдан служи литургија светог Јована Златоустог, уз ритуал великог освећења воде, који прати празнично богослужење.

Крстовданска водица се после водоосвећења дели верницима и, према обичају, чува у кућама ради здравља, јер се сматра да ова вода помаже при исцељењу душе и тела. Због тога сваки верник чува по једну малу бочицу ове воде и користи је само у изузетним приликама.

ОВО НИКАДА АЛИ НИКАДА НЕМОЈТЕ УРАДИТИ: Грех који се данас чини масовно у свету, а људи не знају да је то тешко убиство! 

Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вернике, без обзира на то који дан у недељи “пада”.
У неким крајевима Србије постоји обичај да се уочи празника крст стави у воду и унесе у цркву.

Ако се крст смрзне, верује се да ће година бити родна и здрава, а ако се не смрзне биће оскудна и болешљива.

Сутра ће сваки Србин који држи до вере да упали свећу, очита “Оче наш” и прекрсти се. На сутрашњи дан се строго пости, а пожељно је и да се кућа детаљно очисти и опере.

Предање каже ако је на Крстовдан облачно време, зима ће бити богата снегом, а ако је суво, наредна година ће бити сушна.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке

 

Извор: Стил / Цркваљубовија.блогспот.рс