Издвајамо Русија Србија

ЛАВРОВ: СРБИЈА није колонија, РУСИЈА је никада неће УЦЕЊИВАТИ!

Москва Београду не намеће избор или Русија или ЕУ, као што то ради Брисел. Такав став Запада је одавно превазиђен и одржава стари колонијални приступ, оценио је шеф руске дипломатије

Русија никад неће уцењивати Србију, поручио је јуче руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Он је нагласио да Москва не намеће избор или Русија или ЕУ, као што то ради Брисел, и оценио да такав став Запада одржава стари колонијални приступ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Непристојан став

Лавров је на годишњој конференцији за медије о руској спољној политици навео да се Москва противи наметању избора „или-или“.

– Већ сам наводио пример кад је ЕУ ишла тим путем једностраних захтева и логиком „или-или“. Министар иностраних послова Белгије је 2014. отворено захтевао да Украјинци морају да изаберу да ли ће бити са Русијом или са Европом. Провокативни приступи, који одражавају расположење великих сила, не одговарају оним одлукама које смо доносили у склопу ОЕБС и ЕУ. То је менталитет који је одавно превазиђен и одржава стари колонијални приступ – рекао је Лавров.

Он је додао да се сада Србији намеће такав избор.

Не ликујемо због хаотичног Брегзита

Лавров је изјавио да Русија не ликује због британског хаотичног напуштања ЕУ.

– Не говоримо ништа о Брегзиту, упркос томе што људи стално причају и пишу да Русија трља руке и ликује. Ништа од тога – навео је Лавров.

Он је додао да је Брегзит питање за Британију и да је Русија природно заинтересована како ће то утицати на ЕУ.

– Русија жели да види јединствену, снажну, и што је најважније, независну Европску унију – истакао је Лавров.

– У току су преговори о чланству у ЕУ. Преговара се о разним поглављима. Европска унија се не либи да каже да Србија, пре свега, мора да призна Косово да би постала чланица. Друго, од Србије се тражи да се придружи политици ЕУ према Русији, укључујући и увођење санкција. Непристојно је заузимати такав став – истакао је шеф руске дипломатије.

Према његовим речима, политику према Москви диктира агресивна мањина, која захтева да и остале чланице заузму став, који је је пун предрасуда и дискриминаторски је према Русији.

– Од те логике „или са Русијом или са ЕУ“ мора да се одустане. Хајде да се вратимо на оно време кад су велики Европљани, укључујући и Де Гола, промовисали свој сан, своју визију јединственог простора од Атлантика до Урала и Тихог океана, што је потврђено документима. Међутим, у пракси се ти договори не спроводе – рекао је Лавров.

Опасна правила на Балкану

Како је нагласио, Русија се залаже за повратак сарадњи, али на основу баланса интереса свих страна, што Запад упорно одбија. Лавров је као пример за то навео проблем на Балкану, где Србе оптужују да играју деструктивну улогу у Босни и Херцеговини због одбијања да приступе НАТО.

– Недавно сам читао да се у САД пише да Срби у БиХ играју деструктивну улогу. Такође, недавно је неки амерички невладин центар објавио да треба да се одустане од Дејтонског споразума јер ће Срби да коче ступање у НАТО. Као циљ, дакле, опет није постављено благостање БиХ и три њена конститутивна народа, већ ступање у НАТО – нагласио је руски министар.

Наводи да је Трамп радио за Москву су смешни

Руски министар спољних послова исмејао је наводе да је амерички председник Доналд Трамп можда радио за Москву. Лавров је рекао да извештаји америчких медија у којима се то тврди говоре о драматичном паду новинарских стандарда.

Упитан да ли би Русија објавила транскрипте Трампових разговора с председником Владимиром Путином, шеф руске дипломатије је рекао да би то било кршење основне дипломатске културе.

Русија, како је додао, не може да се сложи са уласком БиХ у НАТО.

– Правила која се промовишу на Балкану веома су опасна и одражавају манију да све балканске државе буду гурнуте у НАТО што је пре могуће како би се зауставио сваки утицај Русије у региону – казао је руски дипломата.

Споран легитимитет промене имена Македоније

Сергеј Лавров је рекао да Москва није против новог назива Македоније, већ да поставља питање легитимитета процеса промене имена те земље.

– Нисмо против назива, који се на крају појавило. Само питамо колико је тај процес легитиман и колико је заиста условљен тежњом да се постигне консензус између Грчке и Скопља, или је узрокован тежњом САД да све балканске земље што пре увуче у НАТО и заустави руски утицај у региону – истакао је шеф руске дипломатије.

Он је додао да се у Скопљу, уместо правног приступа који претпоставља доношење закона уз потпис председника Македоније, примењује приступ измишљеног правила.

– Измишљено је правило према којем, у супротности са уставом Македоније, решење може да буде потписано на нивоу министара, а не на нивоу председника – рекао је Лавров.

 

Извор: Информер