Србија

ЛАВРОВ ЗБОГ СРБИЈЕ ИШАМАРАО ЕУ: Београд уцењују јер неће да прода Русију и Косово… ТО МОРА ПРЕСТАТИ!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је на годишњој конференцији за медије да се Москва противи наметању избора између Русије и Европске уније

Новинари су коментарисали да Србија покушава да избегне избор између Русије и ЕУ, иако је тај избор потребан и упитали руског министра, који је главни интерес спољне политике Русије у Србији.

Loading...

Лавров је потврдио да се Србији намеће такав избор.

– То је такође менталитет који је одавно превазиђен и одржава стари колонијални приступ. Већ сам наводио пример када је Европска унија ишла тим путем једностраних захтева и логиком ‘или-или’. Министар страних послова Белгије је 2014. отворено захтевао да Украјинци морају да изаберу да ли ће бити са Русијом или са Европом. Провокативни приступи који одражавају расположење великих сила не одговарају оним одлукама које смо доносили у оквиру ОЕБС-а и ЕУ – подсетио је Лавров.

– Сада у Србији почињу преговори и Европска унија се не снебива да каже да Србија прво мора да призна независност Kосова да би ушла у Европску унију, а као друго, треба да се сложи са политиком ЕУ према Русији, укључујући и придруживање наметању санкција. Непристојно је заузимати такав став и већ више пута сам говорио да се ЕУ све време поноси својим јединством, али то јединство се у последње време гради на основу најмањег именитеља, када се тражи од других држава ЕУ да заузму ставове који у вези са Русијом очигледно представљају предубеђење и дискриминациони су – рекао је руски министар спољних послова.

Лавров је посаветовао да се одустане од те логике „или са Русијом или са ЕУ”.

– Хајде да се вратимо на оно време када су велики Европљани, укључујући и Де Гола, промовисали свој сан, своју визију јединственог простора од Атлантика до Урала, па Тихог океана, што је потврђено документима. Али се у пракси ти договори не спроводе. Ми се залажемо за повратак на филозофију заједничке сарадње на основу баланса интереса, а не на основу наметања погледа које израђује мала група држава, без обзира колико да су утицајни – закључио је Лавров.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...