Издвајамо Русија Србија

Лазански СВЕ РЕКАО! Путин је својом посетом НАЈАВИО МОЋНО ПОЈАЧАЊЕ – стиже нам УБИТАЧНИ ПВО СИСТЕМ

Фото: Јутјуб

Посета руског председника Владимира Путина Србији, његови састанци са председником Александром Вучићем и велики скуп којим је народ Србије исказао своју подршку руском лидеру је био ударна вест домаћих и светских медија.

О тој посети, као и о војно-техничким импликацијама и новом оружју која она може да донесе Србији разговарали смо са нашим познатим аналитичарем Мирославом Лазанским.

На питање шта је на њега оставило највећи утисак по питању јучерашње посете господин Лазански је недвосмислено одговорио:

– Дефинитивно 125.000 људи код храма, што је фантастично! Видим да је и сам Путин био импресиониран, и то је мени најупечатљивија сцена.

Поводом написа у медијима да ће Србија добити ракетни систем Точка, као и ПВО систем Панцир, Лазански је прво демантовао писање појединих медија о систему Точка, пошто је тај систем релативно застарели систем земља-земља, а Србија има савремене хаубице које су јефтиније а имају готово истоветно дејство.

О Панциру и стању српске противваздупне одбране Лазански је рекао следеће:

Фото: Јутјуб

– То ће највероватније бити два дивизиона. Пошто сваки дивизион има три батерије, а свака батерија има три возила, то значи укупно 18 возила. Панцир је систем малог и средњег домета. Нама треба пре свега због обарања непријатељских беспилотних летелица и крстарећих ракета. Ми у овом тренутку немамо чиме да обарамо дронове. На том пољу каснимо. Ако би добили уз Панцир и Бук М2, па чак и М1 то би битно унапредило ПВО систем. Са постојећом (и доказаном) “Невом” која је модернизована, и “Кубом” који се модернизује то би био сасвим солидан ПВО систем – а затим је додао:

– И битно је да се ових 14 мигова заиста модернизује, јел они сад у овом стању, да се не варамо нису 4 генерација. У овом стању сад они су генерација 3+.

О реакцији Запада на посету Руског председника Владимира Путина Лазански је рекао следеће:

Фото: Јутјуб

– Видим да већ има зле воље, злобе и шпекулација. Ми са овом посетом Путина себи дижемо цену на Западу. Показујемо да ипак имамо моћног заштитника. Русија ће нас штитити по поолитичким питањима, а то су показали и по питању Интерпола, и у Савету безбедности УН, као и по питању британске резолуције да смо геноцидни. Руси су увек наступали савезнички.

Тај савезнички наступ има своје бенефите, додаје Лазански:

– Од њих можемо да добијемо оружје, нешто као донације, а нешто се плати јефтиније.

– Наша оријентација на руске системе је нешто што је стабилно. Наша тешка борбена техника су углавном некадашњи совјетски модели, и набавком руске војне технике ми штедимо и време за нову обуку и дообуку и штедимо на трошковима нове логистике. То су све велике уштеде, и у новцу и у времену.

 

 

Извор: srbijadanas.com