Свет Србија

ЛИСТА ЗАНИМАЊА: Ко ће најлакше и под каквим условима наћи посао у Немачкој

Фото: Pixabay.com

Инжењери, информатичари, лекари, биолози, хемичари, али и техничари, електричари, водоинсталатери, медицинско особље, само су нека од најтраженијих занимања у Немачкој које је половином 2018. објавила њихова Федерална агенција за запошљавање.

Према наводима ове агенције, на најновијој, тзв. позитивној листи је преглед занимања које квалификовани радници без немачког држављанства могу да обављају под одређеним условима у Немачкој. Kако се наводи, за избор занимања у позитивној листи Федерална агенција за запошљавање анализира занимања у којима постоји недостатак квалификованих радника, а једна од мера за елиминисање недостатка радне снаге је промовисање циљане имиграције квалификованих радника из иностранства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Провера образовања

Иако је проналажење посла за стране држављане у Немачкој знатно олакшано, а тек ће бити са применом нових законских правила од јануара 2020. године, прво је неопходна провера образовања, односно то да ли његово образовање одговара квалификованом образовању које се тражи у Немачкој.

Иначе, савезна влада Немачке усвојила је предлог закона који ће, када га изгласа парламент, почети да важи почетком 2020. године, а који се односи на новине за све стране држављане који желе да раде у Немачкој. Ово су најзначајније измене нових прописа:

Сви су једнаки на тржишту рада

Сви страни држављани постају равноправни са грађанима Немачке и држављанима других земаља ЕУ на тржишту рада у Немачкој. Послодавац неће више морати да доказује да на домаћем тржишту рада нема одговарајућих стручних кадрова, већ може слободно и равноправно да потпише уговор о раду и са држављанином неке друге земље, па тако и Србије, који до тада није имао никакве везе са Немачком.

Стручност у дефицитарним занимањима није неопходна

Такође, није неопходно да потенцијални радници буду стручни у дефицитарним занимањима јер се тржиште рада отвара за све образовне профиле. Једино је неопходно да потенцијални дошљаци у Немачку буду квалификовани за неки посао, а стручност се доказује дипломом стручне или високе школе. То се неће примењивати за ИТ стручњаке који не морају имати формално образовање већ пет година радног искуства.

За тражење посла потребна виза

Нови закон омогућиће добијање шестомесечне визе за долазак у Немачку како би се уопште тражио посао. То значи да је забрањено тражити посао уколико се дође безвизно, односно туристички. Посебно је истакнуто да сви страни држављани током тог шестомесечног боравка у Немачкој морају да се старају сами о себи, као и да докажу да имају довољно новца за живот у Немачкој и да неће рачунати ни на какву социјалну помоћ.

Лакша нострификација диплома

Такође, нови прописи омогућиће лакше и брже признавање диплома из домовине из које будући немачки радници долазе.

Појачан рад конзулата

С обзиром на то да је сада највећи проблем за држављане Србије који дођу у Немачку то што се на термин у нашем конзулату чека и до годину дана, најављено је повећање капацитета рада конзулата.

Листа најдефицитарнијих занимања у Немачкој:

*инжењери свих врста

*информатичари

*лекари

*биолози

*хемичари

*математичари

*техничари

*електричари

*водоинсталатери

*лакирер

*керамичар

*кувар/пекар

*столар

*занатлије свих профила

*медицинско особље

*неговатељ

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs