Издвајамо Регион

МАКЕДОНИЈА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈИ: Собрање усвојило промену имена, МАКЕДОНЦИ ПРОТЕСТУЈУ!

Фото: Јутјуб

Парламент Македоније је са 81 гласом „за“, ниједним гласом „против“ и ниједним „уздржаним“ гласом, усвојио уставни амандман којим је та држава, у складу са Преспанским споразумом, променила уставно име у Република Северна Македонија. Посланици ВМРО-ДПМНЕ бојкотовали су гласање.

На почетку пленарне седнице обратио се македонски премијер Зоран Заев који је рекао да је реч о тешкој, али озбиљној и одговорној одлуци.

„Јесте, ја сам променио став по питању промене уставног имена и Устава државе, али мењање ставова доноси прогрес и по цену политичке каријере“, истакао је Заев.

Испред Собрања су након доношења одлуке почеле демонстрације против промене имена Македоније.

„Грађани Републике Македоније, преко представника у Собрању, прихватањем уставних измена вечерас су написали ново, историјско поглавље наше државности”, саопштила је Влада Македоније након изгласавања уставних измена којим се потврђује ново име државе Република Северна Македонија.

„Ово је чин који говори о државничкој одговорности и снажном патриотизму зато што омогућава спровођење два најважнија државна интереса, а то су учлањење у НАТО и ЕУ. Посланици, имајући у виду интересе грађана, гласали су за споразум који омогућава међународно интегрисање и признање наше државе као суверене државе, са целовитим потврђивањем идентитетских посебности Македонаца и свих грађана који живе у њој“, истиче се у саопштењу.

Влада у Скопљу указује да је остваривање ових бенефита произашло преко „прецизирање имена наше државе са географском одредницом — Република Северна Македонија“.

Како се наводи, македонски језик ће бити међународно признат у свим савезима.

„Наша химна и наша застава остају исте и заштићене. Наше држављанство ће бити македонско/грађанин Републике Северне Македоније.“

„Данас смо отворили нову и перспективну будућност за све грађане наше државе. За мирну и безбедну земљу где ће Македонци, Албанци, Турци, Власи, Срби, Роми, Бошњаци и све остале етничке заједнице живети бољи и просперитетнији живот“, закључује се у саопштењу.

Подсетимо, портпарол председника Собрања Таљата Џаферија потврдио је да је постигнут договор о већини потребној за усвајање уставних амандмана. Премијер Македоније Зоран Заев ће се у 21 сат обратити нацији.

Политички аналитичар из Скопља Бранко Ђорђевски каже да је ово натезање показало да није било тачно оно што су данима говорили из СДСМ-а да имају већину.

„Велико је питање како ће то Заев продати Македонцима, али и да ли ће то бити прихватљиво за грчку страну. Овде се ради о најделикатнијој одредници из споразума, а то је дефинисање држављанства. У Уставу пише ’држављанство македонско/грађанин Републике Македоније‘, а према споразуму то треба да буде допуњено са одредницом и да гласи овако: ’држављанство македонско/грађанин Републике Северне Македоније‘“, објаснио је Ђорђевски.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
Loading...