Издвајамо Регион

МИЛО ХАПСИ АМФИЛОХИЈА?! Нападом на митрополита, наставља се антисрпски ДРЖАВНИ ТЕРОР У ЦРНОЈ ГОРИ!

Митрополит Амфилохије (фото:ЈуТЈуб)

Ђукановић тражио од тужилаштва да истражи да ли је митрополит у божићној беседи починио кривично дело говора мржње! Амфилохије рекао да је режим у Црној Гори починио три велика греха: признао је Косово и ЦПЦ и увео је санкције Русији

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Црногорски председник Мило Ђукановић отворено је запретио хапшењем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ђукановић је од тужилаштва затражио да истражи да ли је митрополит у божићној беседи починио кривично дело говора мржње за које је запрећена казна вишегодишњег затвора!?!

У спорној беседи Амфилохије је рекао да је режим у Црној Гори починио три велика греха: признао је лажну државу Косово и расколничку ЦПЦ и увео је санкције Русији.

Мило Ђукановић је рекао да митрополит Амфилохије својим изјавама ‘подрива мултиетнички и мултиконфесионални склад у држави’.

„Позивамо надлежне органе да утврде да ли има елемената говора мржње. Позивамо и митрополита да се извини верницима ЦПЦ и грађанима Црне Горе због скаредних, примитивних израза током литургије у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. Митрополит је још једном, и то на дан најрадоснијег хришћанског празника, показао да његово политикантство има примат над основним начелима хришћанских вредности. Он је по ко зна који пут злоупотребио положај како би омаловажавао вернике ЦПЦ и ширио нетрпељивост“, наводи се у саопштењу Ђукановићеве партије.

Истовремено, Црногорски покрет поднео је кривичну пријаву Основном тужилаштву у Подгорици против митрополита Амфилохија у којој га терете за кривично дело повреде угледа народа и других мањинских заједница и изазивања националне и верске мржње!

И док се митрополит Амфилохије није јуче оглашавао овим поводом, посланик Демократског фронта Милун Зоговић оцењује да Ђукановићева приватна држава нема снаге чак ни да чује мишљења која су опречна поданичком и колаборантском курсу актуелног режима.

– Није први пут да се Ђукановић разрачунава са некадашњим пријатељима и савезницима. Заборавио је пресудну помоћ митрополита, без које пре више од 20 година не би успео да победи Момира Булатовића… Трагичан је контекст напада на Амфилохија јер је он само изговорио истину. Ђукановић овако плаши народ, који из претњи треба ваљда да извуче ‘поуку’.

Јер кад Мило овако прогони цркву, шта тек чека обичне грађане и вернике?! Али није диктатора ражестио само Амфилохијев говор, већ је ово и очај због величанствених и досад најмасовнијих прослава Божића испред храмова СПЦ у Црној Гори. То јако иритира посрнулог владара – подвлачи Зоговић.

Забрањивање истине
Историчар Саша Адамовић каже да је ово Ђукановићев покушај да се забрани истина у Црној Гори.

Забранили и дочек Српске нове!!!

Мило Ђукановић забранио је и дочек Српске нове године на Тргу независности у Подгорици, који је требало да организује Демократски фронт. Управа Града Подгорице синоћ је саопштила да дочек Нове године 13. јануара по старом, јулијанском календару није могућ јер је на градском тргу подгорички базар, у оквиру ког је приређен богат културно-забавни програм и постављен је велики број привремених објеката, који ће бити уклоњени тек 15. јануара.

– Очигледно је да истина јако смета Милу. Црна Гора данас није више она историјска Црна Гора, српска Спарта, већ је ‘црвена Хрватска’. Да смо цинични, могли бисмо рећи да су се остварили најлуђи снови усташког поглавника Анта Павелића да нешто што је одувек било српско потпуно промени идентитет. Кривична пријава против митрополита није само наставак прогона СПЦ, већ наставак инжењеринга који треба да укине остатак српске свести у Црној Гори. Сада видимо колико су исправне речи патријарха Иринеја који је Црну Гору упоредио са режимом НДХ – наглашава Адамовић.

Хтели да забране чак и патријарха Иринеја

Односи између власти у Црној Гори и Српске православне цркве последњих месеци су јако нарушени. Кулминација је уследила летос, када је патријарх СПЦ Иринеј казао да је положај СПЦ у Црној Гори гори него у време окупације Османлија, а положај Срба гори него у време НДХ.
Због ових речи, Подгорица је чак најављивала да ће патријарху забранити улазак у Црну Гори, а на „црној листи“ су се нашли поједини српски академици, историчари и политичари.

 

 

Извор: М. Добромировић/Информер