Регион Србија

НАЈУТИЦАЈНИЈИ ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР У ДРАМАТИЧНОМ ИНТЕРВЈУУ УПОЗОРИО ХРВАТЕ: Вучић од Србије прави водећу силу на Балкану!

Фото: Јутјуб

Давор Иве Стиер, најутицајнији хрватски политичар, у интервјуу који је дао за Глобус, између осталог је навео да Александар Вучић прави од Србије најутицајнију силу на Балкану, те да Хрватској прети опасност од наше земље.

– Србија и Албанија се профилишу као кључни регионални актери на полуострву. Србија због експанзионистичког менталитета као и због одређеног институционалног и државног капацитета, док Албанија црпи снагу и регионалну релевантност из још увек добре демографије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Објашњавајући терористички, сецесионистички акт отцепљења Хрватске од СФРЈ уз помоћ злочиначког НАТО савеза од пре скоро три деценије, у Глобусу се наводи како су крај Хладног рата и концепт уједињене и слободне Европе омогућили пре тридесет година демократске промене у бившим комунистичким земљама те процес националне еманципације „потчињених народа од Балтика до Јадрана“.

Тада установљен поредак сада се поновно мења. Он је био организован око концепта уједињене и слободне Европе, с Америком као победником Хладног рата и међународним либералним поретком који је подстицао слободну трговину у глобализованом свету – али сада се распада. Разбија га онај који га је и створио – САД.

Уместо интеграције тренутно се одвија процес фрагментације, наравно и на Балкану, а то Хрватска не може да заустави нити на то битно да утиче. Такође, досад су процеси и механизми проширења ЕУ и НАТО осигуравали мир и сигурност у овом региону, али њиховом ерозијом отворена су врата новим изазовима.

Поред већег ангажмана Русије и Турске, на Балкану се тренутно одвијају два процеса које предводе Србија и Албанија. При томе, ако постигне договор о Kосову, уз снажну потпору САД-а, Русије и Француске, Србија ће ојачати свој међународни положај, а тиме и утицај на унутрашње прилике у земљама бивше СФРЈ.

 

Извор: Jutarnji/Globus/Alo/N.S.