loading...
Регион Србија

НАЈУТИЦАЈНИЈИ ХРВАТСКИ ПОЛИТИЧАР У ДРАМАТИЧНОМ ИНТЕРВЈУУ УПОЗОРИО ХРВАТЕ: Вучић од Србије прави водећу силу на Балкану!

Фото: Јутјуб

Давор Иве Стиер, најутицајнији хрватски политичар, у интервјуу који је дао за Глобус, између осталог је навео да Александар Вучић прави од Србије најутицајнију силу на Балкану, те да Хрватској прети опасност од наше земље.

– Србија и Албанија се профилишу као кључни регионални актери на полуострву. Србија због експанзионистичког менталитета као и због одређеног институционалног и државног капацитета, док Албанија црпи снагу и регионалну релевантност из још увек добре демографије.

Објашњавајући терористички, сецесионистички акт отцепљења Хрватске од СФРЈ уз помоћ злочиначког НАТО савеза од пре скоро три деценије, у Глобусу се наводи како су крај Хладног рата и концепт уједињене и слободне Европе омогућили пре тридесет година демократске промене у бившим комунистичким земљама те процес националне еманципације “потчињених народа од Балтика до Јадрана”.

Тада установљен поредак сада се поновно мења. Он је био организован око концепта уједињене и слободне Европе, с Америком као победником Хладног рата и међународним либералним поретком који је подстицао слободну трговину у глобализованом свету – али сада се распада. Разбија га онај који га је и створио – САД.

Уместо интеграције тренутно се одвија процес фрагментације, наравно и на Балкану, а то Хрватска не може да заустави нити на то битно да утиче. Такође, досад су процеси и механизми проширења ЕУ и НАТО осигуравали мир и сигурност у овом региону, али њиховом ерозијом отворена су врата новим изазовима.

Поред већег ангажмана Русије и Турске, на Балкану се тренутно одвијају два процеса које предводе Србија и Албанија. При томе, ако постигне договор о Kосову, уз снажну потпору САД-а, Русије и Француске, Србија ће ојачати свој међународни положај, а тиме и утицај на унутрашње прилике у земљама бивше СФРЈ.

 

Извор: Jutarnji/Globus/Alo/N.S.

loading...