Свет

НЕУНИШТИВИ АТОМСКИ ДРОН: Моћно РУСКО оружје задаје Америма велике главобоље, немају чиме да га зауставе

Руски нуклеарни дрон у облику џиновског торпеда „Посејдон“ ће моћи да оствари високе вредности брзине у кретању под водом. Том приликом ће моћи да маневрише како по курсу, тако и по дубини.

Све ове карактеристике му омогућавају да буде практично незаустављив, тачније у овом моменту не постоји против-оружје или подводни пресретач који би могао да га угрози.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kако саопштава интернет портал РГ, неименовани извор из војно-индустријског комплекса је рекао да ће се нуклеарни подводни дрон кретати брзином од 110 чворова (више од 200 км/час).

Његова платформа ће по свему судећи бити једна од нуклеарних подморница која се налази у наоружању руске војске.

Она ће га одбацити попут авиона који лансира ракету, после којег се пали основни маршевски мотор. „Посејдон“ ће овакве вредности своје брзине моћи на достићи на дубини од 1000 метара, што га чини изузетно опасним, практично неухватљивим подводним објектом.

Достизање и одржавање ове брзине која је изузетна када је у питању кретање кроз водену масу, омогућиће ваздушни мехур који ће се створити око објекта.Овај ефекат ће значајно смањити отпор воде који се јавља приликом кретања.

Највеће вредности брзине које су постигнуте у условима под водом и даље држи руска ракета-торпедо „Шквал“ која је са својим 370 км/час и даље представља недостижну границу. Међутим, она има ограничен домет (до 13км), и може да се употребљавама на малим дубинама која не прелази 30 метара.

Kада је у питању подводни нуклеарни дрон-торпедо „Посејдон“ осим радне дубине од 1000 метара, говоримо и о дометима који ће достизати фантистичне бројке од неколико хиљада наутичких миља.

Још једна веома важна ствар коју ће поседовати „Посејдон“ јесте способност маневра како по курсу, тако и по дубини (као прави дрон). Све ове карактеристике му омогућавају да буде практично незаустављив, тачније у овом моменту не постоји против-оружје или подводни пресретач који би могао да га угрози.

Недавно су се појавиле информација о почетку подвнодних тестирања руског дрон-торпеда „Посејдон“. Она ће се изводити у морским/океанским условима, на полигонима који су премрежена ултра-осетљивим сензорима за откривање објеката под водом

 

Извор: Srbija Danas/Russia Beyond