Русија Србија

НОВИ ДЕТАЉИ ПРЕДСТОЈЕЋЕ ПОСЕТЕ ПРЕДСЕДНИКА РУСИЈЕ СРБИЈИ: Стиже 250 „ПУТИНОВИХ ДУХОВА“!

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Шефа Кремља на аеродрому у Београду у четвртак ујутру дочекаће лично његов домаћин, председник Србије Александар Вучић, а двојица лидера управо одатле ће се упутити на Гробље ослободилаца Београда.

Председника Руске Федерације Владимира Путина, који у Београд стиже у четвртак 17. јануара, обезбеђиваће специјална јединица Федералне службе за заштиту, коју због тајног оперативног деловања на Западу зову „Путинови духови“ или „Путинове сенке“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према сазнањима, у обезбеђењу председника Путина у Србији учествоваће око 250 руских елитних полицајаца који су детаље читаве операције још пре месец дана договорили са српским колегама из МУП и БИА.

Шефа Кремља на аеродрому у Београду у четвртак ујутру дочекаће лично његов домаћин, председник Србије Александар Вучић, а двојица лидера управо одатле ће се упутити на Гробље ослободилаца Београда. Потом ће за најмоћнијег светског лидера Вучић уприличити свечани дочек испред Палате Србија, после чега следи њихов састанак у четири ока.

Предвиђен је потом и свечани ручак за две делегације и припаднике јавног и културног живота Србије, међу којима ће бити и глумац Милош Биковић и прослављени редитељ Емир Кустурица. У послеподневним сатима предвиђен је одлазак до Храма Светог Саве, као и обраћање грађанима на врачарском платоу, где се очекује више десетина, можда и читавих сто хиљада људи.

Како је потврђено, у обезбеђењу Путина, поред припадника ФСО, тајне службе која се бави искључиво заштитом председника, биће ангажовани и припадници Спољне обавештајне службе и Федералне службе безбедности.

– На снази ће бити највиши степен заштитеи биће ангажовано неколико хиљада српских специјалаца, полиције, војске. Све ће бити синхронизовано кроз сарадњу наше и руске службе безбедности. Руски ФСО ради с толиким степеном тајности да нико до детаља не зна њихов модус деловања. Зато их у жаргону и зову „Путинови духови“ или „Путинове сенке“. Спољна обавештајна служба има задатак да спречи сваку терористичку претњу јер они најбоље познану стање на Балкану и све терористичке центре. У делегацији која стиже из Русије биће и специјалци који Путина треба да заштите од хемијске опасности, биолошког оружја, стручњаци за радиоактивне супстанце…Подразумева се присуство снајпериста, ваздушне заштите као и то да су траса и сви пунктови којима ће се кретати до танчина обезбеђени – каже Љубан Каран, потпуковник КОС у пензији.

Он подсећа да је у октобру у Србији боравио и Јевгениј Зиничев, човек који је десет година обезбеђивао Путина, а сада је министар за ванредне ситуације.

– Извесно је да је он нашим безбедњацима дао неопходне податке важне за сигурност руског лидера, јер он тај сегмент најбоље познаје. Уверен сам да ће наше службе бити на висини задатка – додаје Каран.

 

 

Извор: Информер/srbijadanas.com