Издвајамо Србија

ОБЈАВЉЕНА РУТА КОЈОМ ЋЕ СЕ КРЕТАТИ ПУТИН: Руски специјалци претресају све станице и сумњиве људе, а интернет…

Ово је пут којим ће се кретати председник Русије у Београду.

Председник Русије Владимир Владимирович Путин стиже 17. јануара у посету Србији, а то ће бити његов 15 сусрет са председником Србије Александром Вучићем. Ипак како Еспресо сазнаје мере обезбеђења првог човека Кремља биће као никада до сада.

Како открива наш портаљ добар део најелитнијих руских специјалаца и личног обезбеђења председника Русије већ је стигао у Београд.

Они проверавају све, од путање којом ће се кретати Путин, места састанака, клима уређаја, хране до интернета и могућности напада дроном.

– С Путином у пратњи увек иде 250 руских специјалаца, добар део је овде, али и с њим долази велики број обучених људи као део његовог личног обезбеђења – каже нам наш извор и додаје да ће чак 7.000 припадника полиције бити ангажовано тога дана на обезбеђењу двојице председника.

– Биће предузете све мере, од заваривања шахтова, спуштања ролетни на прозорима који гледају на путању кретања председника Русије до ангажовања великог броја снајпериста који ће бити распоређени по највишим крововима зграда – каже нам наш извор.

Према његовим речима у обезбеђивању Владимира Путина учествоваће и Војска Србије, јер ће три српска мига „преузети“ авион с председником Русије чим уђе у ваздушни простор Србије, до тада ће на његов авион мотрити ПВО руске војске.

– Све безбедносно интересантне особе биће проверене, али и појачаће се и контрола кретања пешака, нарочито на прометним местима – железничкој и аутобуској станици, аеродрому и прилазима Београду, куда ће бити распоређени припадници Жандармерије у пуној опреми. Интернет комуникација Србије и иностранства биће оштрије надгледана – каже нам наш извор.

Три кључна пункта за безбедност су већ одређена, а то су Београђанка, Славија и Храм Светог Саве.

Члан Светске асоцијације шефова полиција Марко Ницовић објашњава да се уз те застареле методе заштите користе и високософистициране мере обезбеђивања Путина, који је, као један од најмоћнијих лидера, ходајућа мета број један у свету.

– Зато је Путин најзаштићенија мета број један у свету. Све се проверава. Људи из његовог обезбеђења су још пре неколико месеци били у тзв. извидници како би до до детаља припремили план заштите. Са њим увек иде тим од 250 специјалаца, стручњака за физичку заштиту, али и из области фармације, медицине, хемијског и електронског оружја… Они проверавају и елиминишу опасности од тровања храном, пићем, апаратима за климу, додиром с предметима… Већ четири-пет пута су му спасли живот – прича Ницовић.

Како сазнајемо најзахтевније за обезбеђење биће трећи пункт код Храма Светог Саве где се очекује обраћање Владимира Путина народу, а с обзиром да се то одржава на отвореном ту ће највише посла имати руски обавештајци који долазе са развијеном технологијом за спречавање напада дроном, то је опрема коју Србија нема.

 

 

Извор: Еспресо