Свет Србија

Одлична сарадња две државе: Немачка отписала Србији дуг од 18,5 милона евра!

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

У фокусу су макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности српске привреде

Из министарства финансија саопштено је да је при данашњем сусрету са амбасадором Немачке Томасом Шибом разговарано о одличној сарадњи две државе, све већим улагањима немачких привредника у Србији, али и дугу од 18,5 милиона евра који је Немачка у децембру отписала нашој земљи због добрих перформанси и економских резултата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Реч је о дугу у оквиру Париског клуба поверилаца, саопштило је из ресорног министарства. Истакнуто је да су последњих година кроз различите програме у сарадњи са Владом Србије, локалним институцијама, Немачком развојном организацијом (ГИЗ), Немачком развојном банком (KфW), као и бројним партнерима, подржане реформе и промене које су пре свега усмерене на одржив економски развој.

– Осим реформи које се тичу одрживог економског развоја, значајни су и подстицаји за унапређење животне средине, као и унапређење демократског грађанског друштва и државне администрације. У нашој земљи послује четири стотине фирми из Немачке, у којима ради око 50.000 људи. Инвеститорима је од кључног значаја да послују у земљи која је стабилна, а Србија је спровела бројне реформе чији се економски ефекти сада виде. Србија чини све како би била што атрактивнија за улагања, како бисмо створили још повољнију пословну климу и имали још више инвеститора. Све то води ка одличном резултату – спољнотрговинска размена са Немачком је у сталном порасту – истакнуто је у саопштењу.

Из ресорног министарства подсећају да је сада у фокусу макроекономска стабилност, равнотежа између раста јавне потрошње, инвестиција и повећања активности српске привреде.

– Први корак који смо спровели је смањење доприноса за незапослене, а у сталном смо контакту са привредницима како бисмо као држава учинили још више за стимулацију додатног улагања у нашу земљу, што подразумева и улагања у инфраструктуру – саопштено је.

Амбасадор Немачке у Србији Шиб је рекао да је сарадња Немачке и Србије пружила видљиве ефекте и истакао да је посебан фокус на подстицању одрживог раста и запошљавању.

 

Извор: Tanjug