Србија

ОДЛИЧНА ВЕСТ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ ШИРОМ СРБИЈЕ: Укидају се ЛИСТЕ ЧЕКАЊА, а ево и од КАДА

Фото: Pixabay.com

Очекује се да до завршетка 2019. не буде чекање за ортопедске и операције катаракте, док ће листа за остале прегледе бити драстично смањена.

Златибор Лончар је на скупу у Kлубу посланика у Београду рекао да је у систему здравства, први пут, урађена најдетаљнија анализа листа чекања. Мада очекује се да до краја године листе чекања буду сасвим укинуте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Узели смо у обзир све параметре које утичу на листу чекања, од капацитета болнице, операционих сала, интензивне неге, болесничких соба, броја лекара, специјалиста који раде операције, медицинских сестара, анестезиолога, материјала – свега што је неопходно да би добили једну праву анализу – рекао је Лончар.

Закључак је, навео је министар, да у највећем делу болница у унутрашњости Србије не би требало да постоје листе чекања, када је реч о ортопедским и операцијама катаракте.

Број тих операција би, како је истакао, у овој години могао бити повећан најмање за 80 одсто.

– На нама је да набавимо додатне количине материјала и ствари које које су неопходне за те операције. Уз бољу организацију и неке ситнице које требамо да набавимо, мислим да ћемо за 80 одсто повећати број тих операција, што би значило да у већини болница у унутрашњости земље за те операције не буде листа чекања, а да у већим болницама оне буду знатно смањене – рекао је Лончар.

Напоменуо је, међутим, да је немогуће да не постоје листе чекања у Београду, Kрагујевцу, Новом Саду, Нишу.

Лончар је појаснио да је свака болница добила написмено шта и колико операција мора да уради у наредном периоду.

– На недељном нивоу ћемо пратити како се то одвија и како тече план који смо замислили да урадимо – истакао је министар.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Informer