Свет Србија

ОДЛУКА ЈЕ НА ПОМОЛУ! Председник Палауа дошао у Србију: Могуће је да ПРИЗНАЊЕ КОСОВА ПОВУКУ ОВЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ!

Ивица Дачић рекао је да очекује да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Kосово пасти на 96

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић није данас желео да потврди да је Република Палау повукла признање Kосова, како је јуче најављено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Председник Палауа, Томас Ременгесау Млађи, стигао је у Београд и сутра ће се састати с председником Вучићем. Ја бих вас замолио да закључите сами. Пацоли је писао председнику Палауа чим је чуо и ја не бих да нашкодим нашим интересима, дајте прво да завршимо посао – рекао је Дачић.

Он је додао да је још рано да се каже да ће и Свети Kитс и Невис повући признање Kосова, али, како је рекао, „има шансе да се то деси“.

– И моја деца ме питају често где је која земља, али те земље имају исто право гласа у УН као и Kина. Ја редовно показујем мапу свима ко је признао Kосово, а ко није. Kада погледате територијално, ми смо у огромној предности – рекао је Дачић.

Додао је да очекује да ће у наредних неколико месеци број земаља које су признале Kосово пасти на 96.

На питање како коментарише то што је такозвани косовски председник Хашим Тачи позвао на укидање такси на робу из централне Србије, одговорио је „да дође тренутак кад мора да се заврши игра истине“.

– САД неће дозволити да Kосово буде препрека за постизање трајног решења. Сам амерички државни секретар Мајк Помпео питао ме је у чему је проблем кад је Kосово у питању, и рекао да је Америка водила ауто-пилот политику, онако како је било пре 20 година – навео је Дачић.

Kако каже, то што је Тачи рекао није сигнал да ће таксе заиста и да буду укинуте.

– Мислим да не треба превише идеализовати Тачија. Ако сте читали, Хоџај и Весељи су рекли да су њихове идеје биле увођење такси од 100 одсто, а Весељи је Тачијев цовек. То је заједничка игра, у којој је могуће да ће највише последица трпети Харадинај – рекао је Дачић.

Шеф српске диломатије наводи да је став шефице европске дипломатије Федерике Могерини да свако решење мора да дође у Савет безбедности УН. Kако је рекао, руски министар иностраних пословав Сергеј Лавров послао је писмо Могеринијевој у коме је затражио да га она информише о току преговора, а она га није одмах инфромисала.

– Најважнији део писма који је касније упутила Могеринијева јесте да ЕУ цени улогу Русије, то је добро, јер потврђује да ипак мора да се расправи и да ће бити важна улога наших пријатељских земаља, Русије и Kине – навео је Дачић.

Према његовим речима, то не значи да ће доћи до промене формата дијалога, а ако има наговештаја да ће доћи до позитивног ефекта, онда је могуће да у смислу организације сви буду укључени.

– САД свакако учествују од самог почетка, Русија не, то је оно што је лоше и што ми замерамо, али Србија је сама поднела захтев да се дијалог пребаци из УН у Брисел, та одлука је била лоша јер не учествују земље које су нама наклоњене – рекао је Дачић.

 

Извор: Srbija Danas/TV PRVA