Издвајамо Свет

ОН ЈЕ РАСКРИНКАО ТАЧИЈА И ЗЛОЧИНЦЕ ОВК! Тачи је шеф мафије, отимају Србе, али и Албанце, и ваде им органе! (ВИДЕО)

Најављено је да ће специјални суд за ОВК позвати све оне које је бивши известилац Савета Европе Дик Марти поменуо у свом извештају.

У средишту навода из овог извештаја налази се Хашим Тачи, а у извештају су поменути Шаип Муја, Кадри Весељи, Азем Сиља, Фатмир Љимај, Џавит Хаљит и Рамуш Харадинај.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјални суд за злочине ОВК је успостављен после објављивања Мартијевог извештаја о злочинима и трговини органима на Косову током рата.

А шта је писало у чувеном извештају Дика Мартија?

Извештај Дика Мартија, у којем се косовски премијер Хашим Тачи оптужује да је шеф албанске мафијашке групе одговорне за кријумчарење оружја, дроге и људских органа широм источне Европе начињен је како би се утврдило да постоје изузетно узнемирујуће чињенице, да постоје бројни и међусобно сагласни наговештаји да су припадници ОВК починили злочине и да су ти злочини до сада остали некажњени, нису били предмет никакве озбиљне истраге, рекао је Марти, наводећи да новост у читавој истрази представља чињеница да се део догађаја десио на територији Албаније.

Фото: Јутјуб

„Сада је, мислим, доказано да је у том апсолутно хаотичном периоду од средине 1999. године и током 2000. године или од окончања бомбардовања до тренутка док УНМИК није преузео контролу, власт на целом том подручју имала искључиво ОВК. Баш у том периоду су се и догодили ти злочини. Људи су отимани и пребацивани у Албанију. Знате да је ЕУЛЕX сада покренуо истрагу у вези са једним кампом у којем су људи тајно затварано, а било је и убистава, који је био у Кукешу у северној Албанији. Дакле, сада постоји више извора који показују да албанска територија јесте била део те приче“, рекао је Марти.

„Један од аспеката, који су били табу, косовски Албанци су о томе све знали, али уопште нису желели да говоре, јесте тај да је ОВК убијала и косовске Албанце, а не само Србе. Косовски Албанци, који су проглашавани за колаборационисте, јер су радили у претходној српској администрацији, а често били и ривали, јер ОВК није била потпуно структуирана војска, већ оружана група. То је био потпуни табу, који ће данас највише наштетити вођама ОВК, јер та открића бацају сенку на славу, коју су себи приписали“, рекао је Марти.

Случај „жута кућа“

Оговарајући на питања новинара, је рекао да „жута кућа“ игра само допунску улогу у читавом случају.

„Ми смо тачно навели где се одвијало уклањање органа. Нисмо о томе објавили све детаље, јер је у току процес Еулекса, који се бави недавном трговином органима. Међународни органи у Приштини се већ тиме баве. Органи су упућивани у иностранство и трасплантирани особама, које су платиле највише“, рекао је Марти, подсетивши на процес који се на Косову води против неколико особа повезаних са клиником Медикус у Приштини.

„Реч је о чувеној жутој кући у којој су пронађени трагови крви. Знате да је породица, чија је то кућа, дала поприлично контрадикторне доказе о томе каквог порекла је та крв. Отац породице је рекао да су ту смештани рањеници, док је његова жена рекла да су ту неки војници преспавала, а то су две различите активности. Обављен је претрес, по нашем мишљењу, не баш онолико професионално колико је неопходно“, рекао је Марти.

„Да би се докази пронашли, треба их тражити. Ја сам запрепашћен да смо разговарали са људима, који су били део тих догађаје, који су чак били ухапшени, који су били у тим тајним затворима. Како то да смо нас тројица, који немамо никакву моћ, могли да их нађемо, а правосудни органи нису“, рекао је известилац Савета Европе.

„Ја више не водим истрагу. Сада на на компетентним органим да поведу истраге против људи, који су умешани у злочине, на званичницима, који имају везе са Косовом је да закључе шта ће даље. Мој задатак је овде окончан“, закључио је Марти.

Тачи – шеф мафије

У извештају Дика Мартија детаљно се износе налази двогодишње истраге.

Између осталог, наводи се да је Хашим Тачи вођа мреже која је почела криминалне послове пре рата на Косову 1999. године, а после задржала снажан утицај на тамошње власти, као и да је Тачи у последњих 10 година контролисао трговину хероином.

За команданте бивше ОВК се наводи да су имали кључну улогу у криминалним активностима у региону, у последњој деценији, а особе из Тачијевог блиског окружења у извештају су оптужене да су после рата заробљенике с Косова тајно пребацивале у Албанију где су, како се наводи, Срби убијани ради пресађивања бубрега који су продати на црном тржишту.

 

Извор: Курир.рс/РТС