Србија

Откривен план Албанаца: Таксе нису уведене да би „Србију натерали да призна Косово“, ево шта се заправо крије иза тога

Ми нисмо имали логику – увешћемо таксу и тако добити признање од Србије – рекао је Енвер Хоџај

Изјаве званичника из Приштине све више наговештавају могућност да таксе на српску робу, које су наметнули у новембру, буду укинуте упркос томе што су раније тврдили да то неће учинити док Србија не призна Kосово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Заменик председника владе тзв. Kосова Енвер Хоџај рекао је да циљ увођења такса на српску робу није био да се изнуди признавање косовске независности од Београда, већ да се Србија на тај начин економски оштети.

Овом изјавом Хоџај је „спустио лопту“ у односу на раније изјаве Рамуша Харадинаја да неће повући таксе док Београд не потпише признавање. Све то дешава се након оштрог захтева америчког Стејт департмента да Приштина одмах повуче спорни намет и одлуке САД да не издају визу Харадинају.

– Ми нисмо имали логику – увешћемо таксу и тако добити признање од Србије – рекао је Хоџај негирајући све што је Харадинај раније говорио.

– То није реално. Да је то лако, урадили бисмо то још 2008. године. У време када је такса била уведена, то је била исправна одлука, и то је дефинитвно повредило Србију. Оно што увек треба да имамо у виду, јесте то да такса или било која друга одлука, не треба да буде таква да повређује наше односе са САД или ЕУ – изјавио је он.

Хоџај је рекао да су интереси Kосова исти као амерички и да Приштина не може да има велике геополитичке интересе, ако нема подршку Вашингтона. Само дан раније, веома сличну изјаву дао је и други приштински вицепремијер Беџет Пацоли, који је истакао да „Kосово не може да одбије захтев САД“.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti