Издвајамо Свет

Откривено шта је радио Најс иза кулиса Хашког трибунала: ПРАВНИК КОЈИ ЈЕ ЗАБОРАВИО НА ПРАВДУ треба да иде У ЗАТВОР!

Као тужилац Хашког трибунала Џефри Најс имао је удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају „жута кућа“, што је својевремено тврдила и некадашња главна тужитељка Карла дел Понте, изјавио је за сутрашње „Вечерње новости“ адвокат Бранислав Тапушковић, који је у то време учествовао у процесима пред Хашким трибуналом.

Фото: Јутјуб

Најс тренутно брани једног од вођа тзв. ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда за злочине те терористичке организације у Хагу појавити 16. јануара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На саслушању је данас био Рустем Мустафа, исто један од команданата ОВК за чије име се везују мучења и убиства Срба, подметање бомбе под аутобус „Ниш експреса“ када је погинуло 12 српских путника, терористички напади и обрачун са „нелојалним“ Албанцима, подсећају „Новости“.

У цео овај случај Најс, како наводе „Новости“, улази с великим „предзнањем“, јер је имао прилику да се о дешавањима на Космету добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића. Међутим, он је и тада отворено и без пардона, заступао албанску страну, наводи лист.

– Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања “велике Србије“ и да КиМ не припада Србији. Без проблема се оглушио о злочине над Србима. На суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. века, а Османлије су на Балкан дошле у 14. веку. Ето, то вам је Најс – каже Тапушковић.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и косовског председника Хашима Тачија, као и председника косовског парламента Кадрија Весељија, ако се они нађу на оптужницама Специјалног суда.

Када је Најс напустио Хашки трибунал, радио је на Тачијевој биографији, где се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима, наводе „Новости“.

После објављивања извештаја специјалног известиоца Савета Европе Дика Мартија о злочинима тзв. ОВК, за приштинске власти радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом.

Током каријере Најса је пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац, наводи лист.

Према информацијама косовских медија, Најс ће у, како наводе „Новости“, новој мисији спасавања терориста тзв. ОВК добијати 2.200 евра дневно, уз покривене трошкове путовања.

 

 

Извор: Тањуг