Србија

Ово су најтраженија занимања у Србији и велика шанса за оне који немају факултет, а посебно за гимназијалце

Програм преквалификације ће се проширити на друга занимања

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да преквалификација у области ИТ даје добре резултате и да је потребно да се програм преквалификације прошири и на друга занимања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он каже да је крајем прошле године одржао састанак са директорима Националних служби за запошљавање и да им је дао задатак да на терену анкетирају послодавце и виде која су им занимања потребна.

– Урадили смо акциони план за 2019. годину. У њему има нешто мање ИТ стручњака него што је раније било планирано, али је сада доста других занимања која недостају и биће у нашем фокусу – рекао је Ђорђевић.

Преквалификације ће посебно бити усмерене на људе који су завршили гимназије и нису наставили факултет, те ће преквалификацијом моћи да дођу до занимања.

Најтраженији профили су, додаје, кувари, конобари, возачи, оператери на ЦНЦ машинама, заваривачи, машински техничари, док што се тиче високе стручне спреме ту су економисти, инжењери машинства, професори страних језика, лекари са одређеним специјализацијама.

Заменик директора НСЗ Петар Јарић каже да се на евиденцији Националне службе за запошљавање тренутно налази мање од 550.000 људи док је пре четири године било 750.000 људи.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Telegraf.rs/Tanjug/TV Pink