Издвајамо Свет

ПЕНТАГОН У ПАНИЦИ: Кина успешно тестирала оружје будућности (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Кинеска ратна морнарица тестирала је први електромагнетни топ домаће производње, чиме је изазвала забринутост Пентагона који касни с тестирањем свог топа.

Вест о првом кинесксом електромегнетном топу почетком прошле године први је пренео кинески војни ентузијаста Дафенг Цао објавивши фотографију кинеског ратног борда Хаиyангсхан 936, на којем је постављен масивни и досад невиђени електромагнетни топ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Брод с новим оружјем кришом је снимљен у јануару прошле године у бродоградилишту Wухан, а фотографија је објављена на кинеској друштвеној мрежи Wеибо.

Ових је дана Дафенг Цао објавио нове фотографије споменутог брода како плови Тихим океаном, а на којима је видљив и нови топ који се управо тестирам, пише Тпортал.

Стручњаци појашњавају да је топ развијен уз помоћ пекиншког Института за технологију и да је реч о оружју будућности које је још увек у експерименталној фази, али би према проценама могло бити спремно за деловање већ до 2025. године.

Оно користи електромагнетну силу како би изузетно великом брзином спаљивало пројектиле дуж електронски набијених челичних ‘шина’ које стварају магнетно поље.

Топ може погодити мету удаљену 200 километара брзином од два километра у секунди, а сваки пројектил кошта између 50.000 и 75.000 долара.

 

Извор: ТПортал