Србија

ПОПОВИЋ: Док имамо Путина и Русију уз себе Косово ће бити неотуђиви део Србије!

Фото: Јутјуб

Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије, након посете руског председника Владимира Путина Србији открива какве ће тачно грађани имати користи од бројних споразума који су том приликом потписани с Русијом, а он их је потписао чак седам

– Споразуми имају огроман значај за Србију. Споразум који сам потписао са „Росатомом“ о коришћењу нуклеарне енергије у мирне сврхе, отвара ново и значајно поље сарадње која ће у великој мери утицати на будућност Србије. „Мирни атом“ се данас користи у медицини, пољопривреди, индустрији… Такође, потписао сам споразум са руским „Роскосмосом“ о коришћењу руских сателита за потребе српске пољопривреде, телекомуникација, безбедности; са Министарством веза Русије, које је лидер у дигитализацији руске државне управе; с руским иновационим кампусом и Универзитетом Сколково, који је један од најважнијих руских центара за развој младих инжењера и стартапова; са руском државном корпорацијом „Росети“ о развоју иновација у електроенергетици; као и споразум саруском Агенцијом за стратешке иницијативе, Руским венчурним фондом и компанијом „Врб иновације“. Овај последњи споразум поставља основ за формирање првог заједничког српско-руског венчурног фонда за развој иновација – каже Поповић за Ало.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поповић истиће да је председник Русије изјавио да очекује да се до краја године потпише и споразум Србије и Евроазијске уније.

– Потписивањем споразума са Евроазијском економском унијом, Србија и наши привредници добијају могућност приступа на велико тржиште од преко 200 милиона становника, без царина. Иако смо до сада имали потписане уговоре о слободној трговини с појединим државама чланицама ЕЕУ, попут Русије, Белорусије и Kазахстана, сада ћемо у оквиру уједначених прописа и стандарда, имати приступ још ширем тржишту, где можемо да извозимо српске производе и развијамо сарадњу у области иновација и дигиталне економије. Овај споразум има огроман значај за српску привреду – истакао је Поповић.

Министар наглашава да председника Путина одликују све особине великих државника и лидера:

– Он је самоуверен, одлучан, обраћа се јасно и прецизно, а у личном контакту је непосредан и не устручава се да поставља питања када га нешто интересује. Он је човек који стално учи и надограђује своје знање, а то је одлика највећих интелектуалаца и визионара. То показује и његова визија о дигитализацији Русије и разумевање значаја дигитализације за будућност целог света. Председник Путин лично у Русији предводи све најважније процесе повезане с дигитализацијом руске државе и индустрије.

Поповић каже да је наш интерес да развијамо најбољу политичку и економску сарадњу с пријатељском Русијом.

– Што се тиче ЕУ, ми сада и не знамо шта ће се догађати у тој организацији после избора у мају ове године, тако да ми треба да радимо оно што смо радили и до сада – да усвајамо најбоље европске стандарде да бисмо уредили своју државу и своје друштво као најразвијеније државе Европе. Уколико у ЕУ поставе као услов за даљи наставак интеграција да признамо лажну државу Kосово или да уведемо санкције Русији, дубоко сам убеђен да ће српски народ такву уцену одбацити – рекао је Поповић, уз опаску да је Владимир Путин још једном исказао недвосмислену подршк Србији по питању Kосова и Метохије.

– Док имамо Русију уз себе, Kосово ће увек бити саставни и неотуђиви део Србије. Посебно је важно што је председник Путин истакао неопходност потпуне примене Резолуције 1244, која подразумева и повратак наших полицијских и војних снага на Kосово. У ситуацији огромног притиска на Србију да се сагласи с такозваном независношћу лажне државе Kосово, непроцењив је значај и тежина јасног става председника Путина да се сваки компромис око питања Kосова мора тражити у оквиру Резолуције 1244. Дакле, за Русију је цело Kосово Србија и ту нема дилеме – објаснио је министар Поповић.

Он је оценио да долазак огромног броја грађана да поздрави председника Путина испред Храма Светог Саве показује колико српски народ цени оно што су Русија и председник Путин урадили за Србију и цели наш народ.

– Посета двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина Храму Светог Саве, чија се унутрашњост уређује уз велику помоћ Русије, на најбољи и најдубљи начин показала је снажну повезаност две државе, две Цркве и два народа. Долазак огромног броја грађана да поздрави председника Путина испред Храма показује колико српски народ цени оно што су Русија и председник Путин урадили за Србију и цели наш народ. Да није било Путина, српски народ био би проглашен за геноцидан, Kосово би било члан Унеска и Интерпола, Резолуција 1244 више не би постојала, а питање је и како би Република Српска издржала све насртаје на своју стабилност и суверенитет. Српски народ ће бити вечно захвалан председнику Путину на подршци коју нам пружа у тренуцима када су угрожени наши кључни национални интереси – закључио је Поповић.

 

Извор: Informer.rs/Alo.rs